A technológiai szektor továbbra is a legvonzóbb befektetői célpont világszerte, ezen a területen 419 tőzsdei bevezetés valósult meg eddig 2021-ben. A Bloomberg hírügynökség összegzése szerint az év eleje óta 2850 elsődleges tőzsdei részvénykibocsátás valósult meg, több mint 600 milliárd dollár értékben. Az előző rekord 2007-ben született. Török Lajossal, az Equilor vezető elemzőjével Lakatos László beszélgetett.

 

Idén eddig a legnagyobb tőzsdei kibocsátást a Rivian Automobile amerikai elektromos autógyártó hajtotta végre novemberben a New York-i értéktőzsdén, 12 milliárd dollár értékben. Ázsiában a legnagyobb részvénykibocsátó a China Telecom volt idén eddig, 54 milliárd jüan (8,4 milliárd dollár) értékben. Európában a listavezető a lengyel InPost 2,8 milliárd euró kibocsátással, amit az év elején hajtott végre az amszterdami börzén.

A Rivian Automobile árfolyama az első néhány kereskedési napon megduplázódott, a cég piac tőkeértéke rövid időre felülmúlta a Volkswagen német járműgyártóét is. Egy másik sikertörténet az SK Bioscience dél-koreai cégé, amelynek részvényára a tőzsdei debütáláskor 160 százalékkal ugrott meg.

Az IPO fiaskóval is járhat: az indiai digitális fizetési szolgáltató Paytm részvényára például a kereskedés első napján 27 százalékkal zuhant, az ételek házhoz szállításával foglalkozó startup Deliveroo részvényára 26 százalékkal, az amerikai Oscar Helath Inc. biztosító részvényára pedig 11 százalékkal esett. A koronavírus-járvány újabb hullámának megjelenésével, a globális gazdaság növekedésének lassulásával az idei év második  felében egyre több elsődleges részvénykibocsátást halasztottak el, ilyen például az ingatlanfejlesztési és befektetési francia Icade Sante, az amerikai Allvue Systems Holdings befektetési szoftvercég és a Novotech Health hongkongi biotechnológiai vállalat részvénykibocsátása.