Mire jó az 5G?

Ha azt gondoljuk, hogy ez a mobiltechnológia egy futurisztikus, vezeték nélküli hálózat, amely gyorsabbá teszi internetünket, akkor nem járunk olyan messze a megoldástól. Az 5. generációt képviselő technológiai standard valódi előnyei azonban több ágazatban is érezhetőek lesznek a közeljövőben. A technológia elterjedése mélyreható hatással lehet arra, ahogyan a vállalatok üzleti tevékenységüket folytatják a jövőben, növelve hatékonyságukat. Az 5G infrastruktúra kiépítése egyre nagyobb ütemben terjed a világon, különösen Európában, így a kontinensnek megvan rá a lehetősége, hogy egyedüliként uralja a mobiltechnológiai piacot.

Az újgenerációs mobilhálózat az alapvető mobiltechnológiákat felülmúlva gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb lesz, ezáltal segítheti a technológia magasabb szintű integrációját különböző területeken, például az egészségügyben is, lehetőséget nyújtva az orvosoknak távdiagnosztizálásra, de akár a távműtétek levezetésére is. A távközlési megoldás lehetővé teheti az önvezető járművek működését vagy a távoli vezérlést, így az olyan iparágak, mint a bányászat, biztonságosabbá válhatnak, de a gyárakban már használatos robottechnológia teljesítményét is fokozná.

Aggályok a jogi szabályozásban

Az 5G nemcsak a vállalati szektorba hozhat előrelépést, hanem a személyes felhasználású felhőalapú megoldásokat, az online játékokat, sőt a metaverzumba való csatlakozást is szolgálja majd. Az ötödik generációs technológia így elengedhetetlen a digitális megosztottság áthidalásához, különösen a világjárvány kitörése óta, hiszen egyre többen és többet függünk az internettől.

Ennek a hálózatnak a kiépítését elsősorban Európa szorgalmazza, valamint a kormányok sürgetik annak felgyorsítását, különösen a kis sűrűségű területeken. Azonban a tömegpiacra vezetés kibervédelmi aggályokat vonhat maga után, így a koronavírus-járvány, valamint a biztonsági aggályok miatt a technológia elterjedése a vártnál lassabb volt az eltelt két évben.

Kockázatot jelent-e az 5G az egészségünkre?

A mobilforradalmi technológia előnyei egyértelműek, ám az innováció megjelenését követően egyre többen kezdtek beszélni az 5G egészségügyi hatásairól. Az újgenerációs hálózatok által továbbított információ mennyiségének növekedése miatt több spektrumra lesz szükség magasabb frekvenciákon, ez megközelítőleg tízszer nagyobb, mint a jelenleg használt hálózatok spektrumai. A nemzetközi irányelvek 300 GHz-et említenek maximum értékként, ami jóval meghaladja az 5G esetében tárgyalt maximális frekvenciákat. A válasz a rendkívül magas frekvenciák hatásaiban rejlik, amelyeket az 5G érint, ám feltételezések alapján – és orvosbiológiai kutatások hiányában – az ötödik generációs technológiának még nincs egészségkárosító hatása.

Forrás: Rackhost.hu