Különadók után együttműködés?

Február végén jelentette be a kormány, hogy partnerségi együttműködési megállapodást köt a Magyar Telekom Nyrt-vel.

Christopher Mattheisen a Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában elmondta, tavaly 30 milliárd forint különadót fizettek, de tisztában voltak azzal, hogy valamilyen formában hozzá kell járulniuk a tehervállaláshoz - a kiszámíthatósággal azonban voltak problémáik. "Lehet kiszámíthatóan intézkedni és lehet kevésbé kiszámíthatóan intézkedni” – jegyezte meg.

Nem tudni, meddig marad a különadó

Az együttműködési megállapodás tartalmáról azt mondta, ezzel lehetővé válik, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban elérhető legyen a szélessávú internet. (Az Európai Unió célkitűzései között ugyanis az szerepel, hogy 2020-ig mindenhol elérhető lesz a gyors, legalább 30 mbit/sec sebességű internet.)

A kormánnyal kötött megállapodásban ugyan nincs benne, hogy mikor vezetik ki a különadókat, viszont belefoglalták, hogy a kormány felülvizsgálja az adóztatási gyakorlatát és az iparági szabályozást. A vezérigazgató ezt jó jelnek tartja. "Nem mindegy, hogy milyen feltételek mellett lehet beruházni. Nem csak Magyarországon, egész Európában probléma az iparág szabályozása” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hajlandóak és képesek több száz milliárd forintot befektetni a hálózataikba, de csak jó feltételek mellett.

A Magyar Telekom vezérigazgatójával Emőd Pál beszélgetett. Az interjú rövidített változatát itt hallgathatja meg:

A teljes, két részes Nap vendége adást pedig a műsor aloldalán érheti el >>