Mindkét területen utak épültek, iskolai rendszer és mobiltelefon-hálózat alakult ki. A kérdés csak az, hogy sikerülhet-e a külföldi csapatok esetleges kivonásával egy békés fejlődést kialakítani. Jelenleg egy hosszabb tűzszünet kialakításán dolgoznak a felek. Wagner Péterrel, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatójával Nagy Károly beszélgetett.


Asraf Gáni afgán elnök a Twitter üzenőoldalon azt írta, hogy Pompeo szerint jelentős haladást értek el a szélsőséges tálibokkal folytatott béketárgyalásokon. A washingtoni diplomácia irányítója arról értesítette Gánit, hogy a tálibok "készek komoly mértékben és tartósan mérsékelni erőszakos tevékenységüket". Ezt az elnök örömmel fogadta, egyben hangoztatta, hogy meghozza gyümölcsét a béke megteremtésének kérdésében korábban elfoglalt afgán kormányzati álláspont. Kiemelte, legfőbb céljuk az, hogy véget vessenek az értelmetlen vérontásnak. Az Egyesült Államok és a tálibok több találkozót tartottak február eleje óta, jóllehet korábban egy időre felfüggesztették a tárgyalásokat. Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja vasárnap találkozott Abdul Gáni Baradar mollával, a tálib mozgalom társalapítójával, valamint más tálib vezetőkkel.Khalizad a hétvégén visszatért a katari fővárosba, a tárgyalások helyszínére, Dohába. Előtte Brüsszelben, a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban, és Kabulban megvitatta az amerikai-tálib tárgyalások tartalmát a NATO-val, valamint a pakisztáni és az afgán vezetéssel.

Egy tálib forrás az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy szerdán ismét találkoznak az amerikai küldöttséggel Dohában. A The New York Times című amerikai napilap afgán és amerikai forrásokat idézve azt írta, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn feltételekkel elfogadta a tálibokkal kötendő megállapodást. A tárgyalásokon arról folyik egyeztetés, hogy az Egyesült Államok kivonná csapatait Afganisztánból, amiért cserébe a lázadók biztonsági garanciákat adnának, ami kiterjedne az erőszak csökkentésére, valamint a közvetlen, a tálibok és a kabuli kormány képviselői közötti párbeszéd megkezdésére.

Az afganisztáni tálibok ultimátumban követeltek választ az Egyesült Államoktól arra a javaslatukra, amelynek értelmében egy hétnapos időszakra csökkentenék a harci cselekményeket Afganisztánban, azzal fenyegetve az amerikai felet, hogy máskülönben felhagynak a tárgyalásokkal - közölte szerdán két tálib tisztviselő. A felajánlott egyezség időtartama azért ilyen rövid, mert nem akarják elkötelezni magukat egy hivatalos tűzszünet mellett, amíg a végső egyezség többi elemét a felek nem rendezték. A kormányellenes, szélsőséges tálibok korábban azt hangoztatták, hogy egy tűzszünet a csatatéren korlátozná eddig elért eredményeiket, ha az Egyesült Államok vagy a kabuli kormányerők megtagadnák ígéreteiket.