Komáromi Balázs főszerkesztő
Komáromi Balázs főszerkesztő

Cégvezetőként, főszerkesztőként szeretek belelátni más problémáiba, sőt, szeretek tanácsokat is adni. Meg kapni is. Ezért versenyeztettük meg a szerkesztőséget, amikor eldöntöttük, hogy hat év után új néven, de a korábbi erényeket megtartva a GR2 című sorozatunknak nevet kell váltania.

Mi így csináltuk:

A szerkesztőséget a felajánlott jelképes pénzdíj, de inkább a verseny és a játék mozgatta meg. Sok ötlet jött, és nem is akartuk vezetői szinten eldönteni a kreatív versenyt, ezért megkértünk egy profi külsős ügynökséget a zsűrizésre.

Röviden a brief irányukba így szólt: GR2 = Gazdasági Rádió Gazdasági Reality műsora. A GR2 első műsora még a Gazdasági Rádióban volt hallható, amely ma Trend FM-ként szól. Mivel a rádiót ma már Trend FM-ként ismerik, indokolt a névcsere.

Így nézett ki az ügynökség által adott shortlist, és az azokhoz fűzött indoklás:

„Figyeltünk arra, hogy izgalmas név legyen, de arra még jobban figyeltünk, hogy kapcsolódjon a témához, minél többet áruljon el a műsor jellegéről. Mert ez azért elég izgalmas műsornak, jó formátumnak tűnik. Ezért sok olyan névötletet kihagytunk, ami első hangzásra egy kívülállónak nem mond sokat. Úgy gondoltuk, az lesz a jó név, amihez nem nagyon kell tagline.

MENTOR / TRENDMENTOR - ezt a kifejezést a valóságshow-k jól bevezették itthon, így a hallgatók gyaníthatják, hogy valóságshow-szerűség lesz. Utal a fejlődés folyamatára is, ami szintén érdekelheti azokat, akik maguk is fejlődésre vágynak.

A MOTIVÁTOR ennek egy kevésbé kifejező változata, ami nem annyira utal a valóságshow-formátumra.

BACKSTAGE - Nagyon izgalmas kifejezés, a színfalak mögé látást, a kulisszatitkok elsajátítását sejteti. Kár, hogy inkább a szórakoztatóiparra utal, mint a kőkemény gazdasági világra, de talán ennyi névátvitel belefér - főleg egy gazdasági trendekkel foglalkozó rádióban.

ZSETON - A pénz játékos oldala, de amikor a játék komoly, inkább fejlődésről, fejlesztésről szól. Tegyék meg tétjeiket! A szerencse nem forgandó, hanem a megfelelő tudás megszerzésének kérdése. Ez a műsornév is utal arra, hogy a műsorban versengés lesz.

NEXT LEVEL - felveti az izgalmas kérdést, hogyan léphetünk a következő szintre. Ugyanakkor nem biztos, hogy indokolt, hogy ez a kifejezés angolul legyen, annyira nem bevett szófordulat itthon.

Az ügynökség javaslata: MENTOR.

Így lett a GR2-ből MENTOR. Izgalmas sorozat elé nézünk! Tartsanak velünk keddenként 17,10-től az FM 94,2-n vagy online!