A következő generációs 5G hálózatok akár 100-szor gyorsabbak lehetnek a 4G-nél, így a készülékek és a szerverek közötti kommunikáció is felgyorsul majd.

Az 5G sokkal nagyobb adatátviteli sebességre képes, mint bármely más hálózat. Ez a tulajdonsága pedig ideálissá teszi arra a feladatra, hogy távérzékelőktől és drónoktól származó információkat továbbítson. Az ilyen és ehhez hasonló alapvető fontosságú használati eszközök tesztelése már folyamatban van a gazdaságokban – idézte a CNN Business cikkét az M2M Zóna portál.

Küszöbön a további automatizálás

Hollandiában már most 5G-t használó drónok segítségével próbálnak javítani a burgonyatermesztés hatékonyságán. Japánban pedig 5G érzékelőket használnak az osztriga farmok vízhőmérsékletének és sókoncentrációjának az ellenőrzésére.

A sorból természetesen az állattenyésztés sem maradhat ki. Az 5G RuralFirst nevű brit kezdeményezés márciusban indított el egy okostelefonos alkalmazást, amelyet Me+Moo-nak neveztek el. A fejlesztés lehetővé teszi a gazdák számára, hogy figyelemmel kövessék a „hálózatra csatlakoztatott” teheneiket, és napi rendszerességgel tájékozódjanak az állataik viselkedéséről.

Az angliai Agri-Epi Centerben tesztelt rendszert brit kormányzati támogatás segítségével finanszírozzák, emellett a Cisco technológiai vállalat is támogatja a projektet.

Hogyan is működnek az okosnyakörvek a gyakorlatban?

A tehenekre 5G-re csatlakoztatható nyakörveket adnak, amelyek segítségével figyelemmel követhető az egészségi állapotuk és szokásaik.

Az állatok által viselt eszköz több mindenről képes adatokat küldeni az elfogyasztott takarmánytól kezdve egészen az alvási szokásokig. Az állattenyésztők azonnal hozzáférnek a mérésekhez és a kiértékelt információkhoz, szükség esetén pedig továbbíthatják azokat az állatorvosnak vagy táplálkozási szakértőnek.

„Így mindenki megnyugodhat, hogy a tehenek ’boldogok’, egészségesek és normálisan viselkednek. Ha egy állat megbetegszik, vemhes lesz vagy kivizsgálásra szorul, akkor pedig a gazdák időben figyelmeztetve lesznek” – mondta Duncan Forbes projektvezető.

Az 5G pozitív hatása mindennapi életünkre

Az 5G evangelisták szerint mivel az agrárgazdaságok nagy területeket fednek le, emiatt nehezen ellenőrizhetők, így az ágazat számára kifejezetten előnyös lesz a távoli adatgyűjtés lehetősége.

A technológiai fejlesztések segíthetnek például abban is, hogy az öntözőrendszerek minden nap optimális időben kapcsoljanak be, vagy a jószágok a legjobb réteken legelhessenek. A hatékonyság növelésével több élelmiszer előállítása is lehetséges lesz. Azonban a változás eléréséhez elengedhetetlen feltétel, hogy az ötödik generációs hálózatot a vidéki területeken is kiépítsék.

Az automatizálás, mint mentőöv

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének előrejelzései szerint a világ gyorsan növekvő népességének ellátása érdekében 2050-re a bolygónknak már 70%-kal több élelmiszert kell termesztenie, mint 2009-ben.

„Az igények kielégítéséhez a gazdálkodóknak új technológiai fejlesztésekre van szükségük, hogy kevesebb földterületen, kevesebb emberrel, többet tudjanak termelni" – olvasható a szervezet egyik jelentésében. És itt jön be a képbe az automatizálás.

Önvezető járművek a földeken

2017-ben egy másik 5G RuralFirst projekt lett az első a világon, ahol sikeresen vetettek, gondoztak és takarítottak be takarmányt anélkül, hogy bárkinek egyszer is rá kellett volna lépnie a termőföldre.

Az autonóm traktorok elvetették a magokat, az érzékelőkkel ellátott drónok pedig figyelemmel követték a termények növekedését. A kisebb gépek a mintavételben segítettek, és megvizsgálták, milyen fajta műtrágyát és rovarirtószert használjanak.

A Hands-Free Hectare nevű projekt 2018-ban újabb sikeres betakarítást tudhatott maga mögött. Az 5G technológia segítségével pedig a jövőben még több újítást vezetnek be a növények permetezésének pontossága és hatékonysága érdekében.

„Ez nemcsak a fenntartható gazdálkodást fogja segíteni, hanem megkönnyíti a mezőgazdasági dolgozók munkáját is” – emelte ki az innovációkkal kapcsolatosan Jonathan Gill, a Harper Adams Egyetem egyik kutatója.

A cikk megjelenését a Vodafone Business támogatta.