Mostantól megvásárolhatók a belépők a Zeneakadémia saját szervezésű, 2024 első félévi eseményeire, amelyekre akár 25 százalékos engedmény is elérhető a sorozatoktól független kedvezményrendszerrel. Az intézmény három szezon visszafogottabb programja után most kezd visszatérni a főváros minőségi klasszikus zenei kínálatába, fókuszában változatlanul a kamarazene áll, hagyományainak megfelelően. A fellépők többsége most is a fiatal magyar zenész korosztályból kerül ki, de már megjelennek külföldi előadók is a kínálatban.

A szezon kiemelkedő élményének ígérkezik Beethoven 9. szimfóniájának előadása Takács-Nagy Gábor és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara koncertjén május 7-én, napra pontosan a mű ősbemutatójának kétszázadik évfordulóján. A Nemzeti Ifjúsági Zenekar titulussal kitüntetett, az egyetem növendékeiből álló együttest neves európai és hazai zenekarok szólamvezetői erősítik, közreműködik az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a szintén diákokból álló Alma Mater Kórus, az énekes szólisták között mások mellett Pasztircsák Polinát és Meláth Andreát is hallhatjuk.

A Vonósnégyesek sorozatban visszatérnek a nagy nevek. A műfaj patinás osztrák együttese, a Hagen Quartet Haydn, Debussy és Beethoven kompozícióiból válogatta „best of" műsorát. Az innovatív műsorairól ismert, leginkább a Kronos kvartett nyomdokait követő amerikai Brooklyn Rider a tengerentúlon nagyon keresett, most először mutatkozik be a Zeneakadémia közönségének. Koncertjük tematikus koncepciója a négy elem (föld, levegő, tűz és víz) köré épül: kortárs szerzemények mellett Sosztakovics 8. kvartettjét is játsszák.

A Ránki Dezső zongoraművésszel kiegészülő Keller Kvartett Schubert Pisztráng-ötöse mellett Csajkovszkij és Sosztakovics kompozícióit adja elő.  A sorozat 2024 őszén a Zeneakadémián korábban nagy sikerrel bemutatkozott francia Quator Ébène koncertjével zárul, a mások mellett Takács-Nagy Gábortól is tanult, az ARD versenyen nyertes kvartett Haydn, Britten és Beethoven műveivel készül.

Több sorozat is a fiatal előadóművész korosztályt hozza helyzetbe. Az Y generáció sorozat összekötő eleme ezúttal a cselló: fellép a 2015-ös Csajkovszkij-verseny győztese, a 2014-es ARD verseny ezüstérmese és különdíjasa, Andrei Ioniţă, aki Demény Balázzsal alkot duót az alkalomra; Devich Gergely és Ránki Fülöp klasszikus művekkel készül; Matuska Flóra és Kiss Lucia csellóművészek pedig Varga Oszkárral és Dani Imrével kiegészülve különleges válogatást mutatnak be.

A Versenygyőztesek című sorozatban Carlos Vidal, a még csak húszéves spanyol csellista, a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny nyertese, Jaeden Izik-Dzurko, a Santanderi Zongoraverseny kanadai illetőségű győztese, valamint Király Ádám, a Grand Piano Masters megmérettetés nyertese lép fel. Utóbbi műsorának különlegessége, hogy Bartók zenekari műveinek olyan szerzői átiratiból válogatott, amelyeket szinte soha nem hallhat a közönség.

Folytatódik Magyar Valentin és a Korossy Vonósnégyes sorozata a zongoraötös-irodalom kiemelkedő műveivel: előbb A késeiség esztétikája alcímmel Mozart és Elgar, majd Megújuló hagyomány témamegjelöléssel Sosztakovics és Schumann kompozícióiból válogatva. Ezeken kívül A Zeneakadémia műhelyei című sorozat az egyetemen zajló műhelymunkát, tehetséggondozást mutatja meg különféle hangszeres hallgatók szereplésével.

A Kamarazene karnyújtásnyira sorozat különleges összeállítású formációkat vonultat fel. Három fiatal, üstökösként feltűnt külföldi muzsikus, Kevin Spagnolo, Aurélien Pascal és Théo Fouchenneret a 19. század kései romantikus trióiból válogat. A Zeneakadémia közönsége emlékezhet a Svéd Kamarazenekar koncertjén bravúrosan beugró olasz klarinétművészre, Kevin Spagnolóra, aki a 2018-as Genfi Nemzetközi Zenei Verseny győztese, Aurélien Pascal francia csellista pedig többek között a legendás Starker János mesterkurzusain tökéletesítette hangszerjátékát.

Egy vonós szextett, Bársony Péter, Anna Göckel, Yuval Herz, Guy Ben-Ziony, Joel Marosi és Daniel Mitnitsky az egyébként is ritka műfajból ad ízelítőt. A Bartók születésnapi koncerten már hagyományosan zeneakadémista növendékek kamaraformációi játsszák a nagy mester műveit.  A több mint öt és fél évtizedes múltra visszatekintő Kodály Vonósnégyes cseh estjén pedig Suk, Janacek és Smetana szerzeményeiből válogat.

Februárban „A tehetség napján” nyílt tanórák, tanszékek bemutatkozó koncertjei várják az intézmény munkája iránt érdeklődőket, a zenei pályára készülő fiatalokat és szüleiket. A színes, sok kis koncertet, bemutatót felvonultató napot Kováts Péter és a Zeneakadémia Vonószenekarának koncertje zárja, különböző korok és nemzetek táncait bemutatva.

Az Orgona a központban című szériában három különböző generációhoz tartozó, kiemelkedő magyar orgonista szólaltatja meg a Zeneakadémia történelmi hangszerét. Fassang László több év után ad ismét szóló koncertet a Nagyteremben, aminek különlegessége, hogy a második félidőben a közönség által megadott témákra improvizál majd. A másik két hangversenyen Pálúr János, illetve a Junior Prima-díjas Tabajdi Ádám lép fel.

A fekete-fehér színei című, zongoraművészeket felvonultató sorozatban Érdi Tamás és Nagy Péter mellett Balog Alexandra, a fiatal generáció figyelemre méltó tehetsége ad szólóestet.

Az Itt és most kortárs zenei sorozat három koncertje közül két korszakos mester köszöntése a legjelentősebb: az Eötvös/Vidovszky 80 című esten a komponisták zongoradarabjai hangzanak el.

A Jazz itt! ugyancsak három koncerttel várja a műfaj rajongóit, amelyek sorában figyelemre méltó lesz a rendkívül sokoldalú, a határterületeken szívesen kísérletező Harcsa Veronika és Nora Thiele német ütőhangszeres művész interaktív koncertje, amit először mutatnak be Magyarországon.

A táncház napja május első vasárnapján hagyományosan a műfaj kiemelkedő eseménye a Hagyományok Háza együttműködésével, Kelemen László korábbi igazgató szervezésében. A műsor ezúttal is a népzene színe-javát és több generációt felvonultató forgatagot ígér. A Kobozreneszánsz című tematikus szériában Csenki Zalán, az egyetem Népzene Tanszékének koboztanára és társai mutatkoznak be.

A 8-15 éves korosztálynak szóló Liszt-kukacok Akadémiája új témával várja a családokat. A Zene, szolgálatára! sorozat a 17-18. századi udvari zenétől a számítógépes játékok világán át a zene filmes  és színházi alkalmazásáig ívelve kalauzolja végig az érdeklődőket Mona Dániel vezetésével.

A részletes program és a jegyvásárlás a koncert.zeneakademia.hu/sorozatok_2023_2024 oldalon érhető el.