A Zeneakadémia az előadóművészeti (Performing Arts) kategóriában idén is megőrzött 51-100. helyezésével kiemelkedik a hazai egyetemek közül: nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

A QS az 50. helytől nem közöl részletes helyezéseket, hanem csoportos sorrendet állít össze, ebben olyan intézmények is szerepelnek, mint a római Santa Cecilia Akadémia, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium, a Cornell Egyetem vagy a Zeneakadémia egyik partnere, a Sanghaji Konzervatórium.

A rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe: az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában – ebben a Zeneakadémia igen magas, 80,4-es pontszámot ért el a 100-ból –, illetve a munkáltatói elismertséget, a nemzetközi együttműködéseket, de mivel speciális terület az előadó-művészet, ezért e kategóriában a publikációk és hivatkozások arányát kisebb súllyal nézik.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi kutatásai, Kodály Intézetében és Liszt Múzeumában zajló tudományos tevékenységei azonban egyaránt kiemelkedőnek számítanak nemzetközi téren. A Zeneakadémia kutatói rendszeresen tesznek eleget külföldi meghívásoknak. A Liszt Múzeum kutatói vezető szerepet töltenek be például a nemzetközi Liszt-emlékhelyek hálózatának összefogásában és közös munkájában, a Kodály Intézet pedig a többi közt a Kodály-módszer és az erre alapozott oktatási programok (Kodály Hub, Move mi Music) folyamatos fejlesztése okán örvend világhírnek.

Mindemellett az intézmény művésztanárainak java nemzetközileg is elismert előadó, az itt végzett diákok pedig nemcsak hazai, hanem külföldi rangos szimfonikus együttesekbe is felvételt nyernek.

A szakterületi rangsorok angol nyelven itt tekinthetők meg, az előadó-művészet szakterületi rangsora pedig itt található.