Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta a Nemzetközi Valutaalap misszióvezetőjét, Costas Christou-t és Johann Pradert, az IMF igazgatóságában Magyarországot is képviselő igazgatót.

Először vannak itt azóta, hogy kiebrudaltuk őket

A Valutaalap delegációja március 5-17 között szokásos, éves gazdaságpolitikai konzultációt folytat hazánkban. Ez az első hivatalos tárgyalás sorozat azóta, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013-ban visszafizette az IMF-nek a 2008-ban felvett 20 milliárd eurós hitelt, és az IMF budapesti irodája is bezárt.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy az ukrán válság rontja a térség gazdasági megítélését, ezért a helyzet mielőbbi rendeződése közös érdekük.

A találkozón a tárca vezetője ismertette azokat a kedvező eredményeket, amelyek hosszútávon is fenntartható, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést biztosítanak Magyarországnak - írja a minisztérium.

A találkozón elhangzott, hogy az IMF által kiemelt figyelemmel kísért területeken a külső egyensúlyi helyzet javításában, illetve a rövid, külső adósság kezelésében hazánk érdemi javulást ért el. A kedvező gazdasági eredmények jó alapot adhatnak ahhoz, hogy a Kormány a jövőben a növekedésére koncentráljon - írják.

Az IMF a konzultáció eredményéről zárónyilatkozatot ad ki, melyet az IMF Igazgatótanácsa fogad el és hoz nyilvánosságra.