A jövő egyértelműen kijelölte az irányt: hosszabb távon el fognak tűnni a papíralapon tárolt adatok a napi munkafolyamatokból. Jelenleg viszont még mindig a papíralapon megkapott dokumentumok minimum harminc százalékát újra kinyomtatják a fogadó oldalon.

 

A ”papír-függősségünk” egyáltalán nem csak a technológiától függ. Hiába állnak rendelkezésre a digitalizáláshoz szükséges legmodernebb eszközök, általános emberi tulajdonság, hogy szeretjük a materiális dolgokat, szeretjük a kezünkben tartani a szükséges információkat – mondta a Trend FM műsorában Pataki Tamás, a Canon Hungaria Business Developement menedzsere. Az évszázados hagyományok lebontása pedig igencsak időigényes feladat.

Az egyik legkézenfekvőbb, legbanálisabb példa, hogy még mindig van rengeteg olyan ügyfél (akár a legtudatosabbak között is), akik elballagnak a postához, és sárga csekk formájában fizetik be a rezsijüket, holott, elektronikus úton, a közmű szolgáltató applikációján keresztül is megtehetnék ugyanezt.

Vannak olyan szektorok, ahol valószínűleg hosszú életű lesz a papír: a jogi eljárásokban, például egy hagyatéki eljárásnál kikerülhetetlen, hogy ilyen formában is rendelkezésre álljanak az információk. Az egészségügyben óriási fejlődés történt az elektronikus adatkezelés terén, jórészt az EESZT bevezetésével.  De az adózásban, közigazgatásban is a NAV 1. 2. 3. 0-s fejlesztései a papír nélküli jövő irányába mutatnak.

 

A materiálishoz való természetes vonzódásunk mellett az ügyfelekben van egy bizonytalanság is a felhőalapú rendszerekkel szemben. A napokban is több órára leállt a Facebook, ilyenkor még inkább felmerül a kérdés az ügyfelekben, hogy meghibásodás esetén eltűnhetnek az adataim? A válasz egyértelmű nem. „A felhőalkalmazásokhoz több gyártó is megfelelő biztosítékot ad, hogy az adatok ilyen helyzetben is elérhetőek és reprodukálhatóak legyenek. Sőt, ha az adatok elektronikus aláírással, hitelesítéssel és időbélyegzővel vannak ellátva, akkor kormányzati szinten is biztosított mindez” – tette hozzá Pataki Tamás.

Hogyha meg szeretné ismerni a munkát hatékonyabbá és gyorsabbá tevő digitális megoldásokat, akkor jöjjön el a Canon Hungáriához október 21-én. A program 12.00 órakor kezdődik és 15 óráig tart, a digitalizáláshoz vezető úton Pataki Tamás, a Canon Hungaria üzletfejlesztési vezetője kalauzolja a vendégeket.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, a jelentkezés részleteit itt találja meg. Könnyű ebéddel és sok információval, ötlettel várja Önöket a Canon Hungária bemutatótermében. A pontos cím: Graphisoft Park, HX épület (1031 Budapest, Záhony utca 7.) Behajtás a Gázgyár utca 2. sorompónál. A parkolás ingyenesen biztosított az épület mélygarázsában.

A Pataki Tamással készült interjúnkat itt meghallgathatják. A műsorvezető Érczfalvi András.