A Bloomberg tavaly év végén még úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Nemzeti Bank döntéshozatali mechanizmusa illeszkedik a nagy jegybankok döntéseihez. Az amerikai hírügynökség akkor még nem nevezte túlfűtöttnek a magyar gazdaságot. Parragh Bianka szerint a jegybank monetáris politikája újszerűsége ellenére illeszkedett a gazdasági trendbe, és ezt nemcsak a hitelminősítők ismerték el, hanem egyes ország-jelentéseiben az Európai Bizottság is. Olyan lépések céljait érte el a jegybank, amire kevesen számítottak. Tavaly például 600 milliárd forinttal kevesebb volt az állam kamatkiadása, a rendkívül alacsony kamatkörnyezet miatt.

Parragh Bianka szerint a 3 százalékos inflációs cél eléréséhez sok lépést tett meg a jegybank, és hosszabb távon egy feltörekvő gazdaságnak magasabb fogyasztói árindexre van szüksége. „Ha a 2008-as pénzügyi válság tapasztalataiból indulunk ki, akkor megállapítható, hogy egy alacsonyabb inflációs céllal rendelkező gazdaság könnyebben kerül deflációs veszélybe” – állította a műsorban Parragh Bianka. A jegybank monetáris tanácsának tagja úgy vélte, hogy a magasabb inflációs cél jelenleg segíti a magyar gazdaságot.

Segíti a magyar gazdaság növekedését a támogató monetáris politika. 2013 óta a gazdasági növekedés közel felét adta a jegybank támogató politikája, és az ehhez kapcsolódó MNB-s programok. Parragh Bianka szerint a duális magyar gazdaságot mérsékelni kell. A jegybank Monetáris Tanácsának tagja ezalatt azt értette, hogy ne csak a multinacionális cégek legyenek versenyképesek, hanem a vegyes tulajdonú és a tisztán magyar tulajdonú vállalkozások is. Parragh Bianka azt mondta, hogy a nagyvállalatok háromszor termelékenyebbek a kisebb cégeknél, két és félszer tőkeintenzívebbek, és kétszer magasabb bért fizetnek. A kis- és középvállalkozások gazdasághoz hozzáadott értékét növelni kellene – tette hozzá a szakértő. Nemcsak a vállalkozások erőforrásait, hanem a cégvezetők vállalkozási képességeit is növelni kellene ahhoz, hogy Magyarország versenyképessége javuljon, állította a műsorban a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja. Parragh Bianka azt is mondta, hogy fontos lenne a vállalatok beruházási rátájának növelése. Ehhez további hitelbővülésre lenne szükség a vállalati szektorban. Itt hallgathatja meg a teljes beszélgetést.

A műsor és a cikk a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával készült.