Fazekas Gábor szerint a bővülés még ki fog tartani egy ideig. Ezt az elgondolást azzal indokolja, hogy például az Amerikai Egyesült Államok esetében, nem látszik a makrogazdasági adatokon, hogy ez a trend letörőben lenne. Fontosnak tartja, hogy egy ilyen hosszú bővülés után nagy rá az esély, hogy jönni fog egy korrekció és ezt a világban kialakuló egyedi helyzetek is alátámasztják. Ilyen például a kereskedelmi háború, vagy a venezuelai és a török helyzet. Fazekas Gábor elismeri, hogy az elemzők nagy része úgy gondolja, hogy ezek a történések mind azt vetítik előre, hogy a már 9 éve tartó jó hangulat a kereskedésben el fog múlni. Azonban mégis úgy gondolja, hogy az említett veszélyek okozta félelem pont arra ösztönzi a gazdasági résztvevőket, hogy sokkal meggondoltabban és óvatosabban lépjenek és tegyenek a bedőlés ellen. Arra számít, hogy az említett problémák a jövőben oldódni fognak és így a bővülés tovább tarthat.

USA

Fazekas Gábor szerint az Amerikai Egyesült Államok kereskedését Donald Trump adócsökkentéseket tartalmazó csomagja élénkítette a leginkább. Ennek a lényege az volt, hogy a 2008-as válság után a gazdaság talpra állításához jelentős állami segítség kellett. Emiatt az ország költségvetési hiánya drasztikusan növekedett, de onnantól, hogy a reálgazdaság beindult, a hiány is csökkenni kezdett. Donald Trump ezt a rendszert fordította meg és ezért ismét egy nagymértékű költségvetési expanzió van az USA-ban. Fazekas Gábor arra is felhívja a figyelmet, hogy ennek a másik következménye, hogy az USA államadóssága is növekedik.

Donald Trump a fentiek fényében arra figyelmeztet, hogy ha a leváltására kerül, az a piacok bedöntését vonhatja maga után. Fazekas Gábor szerint, bár van esély rá, hogy az elnöknek igaza van, ő még sem tartja valószínűnek, hogy Trump leváltásának tényleg ilyen lefutása lenne.

Venezuela

Amikor gazdasági kockázatokról beszélünk, nem mehetünk el Venezuela mellett, hiszen a dél-amerikai ország több tíz ezerszeres inflációval küzd. Ráadásul az elemzők arra számítanak, hogy az év végére akár az egymillió százalékot is megközelítheti a pénzromlás. Venezuela közel van a gazdasági bedőléshez és tekintve, hogy a pénzpiac globális, ha egy résztvevő bedől, annak hatása van a többiekre is. Ha az ország gazdasága bedől, az kihat a régió többi országára is, ami pedig a világgazdaságra fogja kifejteni a hatását.

Fazekas Gábor úgy véli, hogy venezuelai összeomlás gyökere a belpolitikai eseményekben rejlik, így szerinte a társadalmi nyomás lesz az, ami arra készteti majd az ország vezetését, hogy törekedjen a problémák megoldására, hiszen a jelenlegi helyzet tarthatatlan venezuelai emberek számára. Emiatt gondolja úgy, hogy hamarosan el fog kezdődni a korrekció az országban, aminek legfontosabb eszköze a kőolaj lehet. Az egész világra hatással lehet az, ha Venezuela nagyobb kínálattal tudna jelentkezni a kőolaj piacon és ez az ország gazdaságát is talpra állíthatja.

Törökország

Fazekas Gábor Venezuela mellett Törökországban kialakult helyzettől is a korrekciót várja. Szerinte a helyzet nagyon egyszerű, hiszen a jelenlegi helyzet tarthatatlan, így törvényszerű, hogy jönnie kell a megoldásnak. Szerinte az is jól látszik a török líra gyengüléséből, hogy az európai bankszektor egy része mennyire kitett a török gazdaságnak.

Úgy gondolja, hogy lakossági és vállalati részről is nagy lesz a nyomás a török vezetésen, hogy kiigazítsák a gazdaságukat. Azt is elmondta, hogy nem tartja jó stratégiának azt, hogy a török döntéshozók nem fogadják el a gazdasági racionalitásokat és be kell látniuk, hogy a líra gyengülését nem tolerálhatja sokáig a gazdaság.

Mit hoz az ősz?

A magyar alapkamat még mindig 0,9%-on áll. Meddig tartható fent ez az alacsony kamatszint? A régió országai emelték az alapkamatokat, de a magyar jegybank még mindig a kivárás taktikáját követi. Fazekas szerint a szeptemberi kamatdöntés lesz a vízválasztó, hiszen ekkor fog kijönni az inflációs jelentés is. Fazekas Gábor úgy gondolja, hogy a piaci résztvevők elvárják, hogy a jegybank egyértelműen jelezze, hogy milyen irányban tervez tovább haladni, hogy a befektetőknek legyen mihez igazodniuk. Fazekas Gábor szerint, ha ez nem történik meg, annak súlyos következményei lehetnek a későbbiekben.

Szűcs Péter interjúja.