Az élelmiszerek összességében 10,4 százalékkal kerültek többe, mint tavaly októberben. „Viszont a többi közt tejet, tejtermékeket, tojást és zsiradékokat olcsóbban tudtunk vásárolni, mint egy évvel korábban” – mutatott rá Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője, hozzátéve, hogy jelentősen csökkent továbbá a tojás és a liszt ára is. Előbbi 17, utóbbi csaknem 15 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt. „Ez azért is figyelemreméltó, mert tavaly októberben a liszt árstopos termék volt, tehát a 2021 októberi szinten rögzített áron lehetett kapni. Vagyis a liszt ára nemcsak a tavalyinál, hanem a két évvel ezelőtti szintnél is alacsonyabb” – emelte ki.

Az élelmiszerárak változásainak havi folyamatait értékelve az látható a szakértők szerint, hogy szeptemberhez képest a csokoládé és a kakaó ára emelkedett a legnagyobb mértékben, de ezek is mindössze 2 százalékkal. Egy százalékkal nőtt még a cukrászáruk és a száraz hüvelyesek ára. A sajt, a margarin és a tea viszont például 1 százalékkal olcsóbb lett szeptemberhez képest.

Az élelmiszerek árának csökkenését alapvetően két tényező okozza az elemzők szerint. Az első ezek közül a kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű csökkenése. „Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 6 százalékkal mérséklődött 2023-ban. Az élelmiszeripari cégek körében ugyanakkor ennél jóval nagyobb, 2023 augusztusáig több mint 13 százalékos volumenvisszaesés látható. Ez a vásárlóerő gyengülését tükrözi” – fejtette ki Héjja Csaba.

Az árak csökkenéséhez vezetett ezen kívül a mezőgazdasági árak esése is – tette hozzá. A növényi- és az állati termékeket is magában foglaló mezőgazdasági termelői árindex 20 százalékos csökkenést mutatott idén augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a gabonafélék 43 százalékkal kerültek kevesebbe, mint tavaly augusztusban.

Mindezek azt vetítik előre az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari szakértői szerint, hogy folytatódik az árak idén tapasztalt csökkenése, és 2024 elejére akár defláció is kialakulhat az élelmiszerek esetében.