Nagy Károly
Nagy Károly

Mint ahogy a várakozások szerint az is, amikor majd a júniusi kamatdöntő ülésen egy újabb 15 bázispontos vágást követően, 1,5 százalékig csökken majd a kamat. Hogy azután tartásra rendezkedik-e be a Magyar Nemzeti Bank monetáris vezetése, az még kérdéses. Józan számítás szerint a 1,5 százalékos, a lengyelekével azonos kamatszint már nem igazán lehet lejjebb, merthogy a magyar állampapírokat is eladhatóvá kell tenni valamilyen hozamígérettel.

Csakhogy pár hónnappal ezelőtt sok elemző már a 3 százalék alatti kamattól is igencsak óvta a Nemzeti Bankot, ehhez képest némi forintgyengülés mellett most már az 1,65 százalék sem túl magas, legalábbis ha az euró kamattal, vagy a svájci alapkamattal, esetleg a skandináv rátákkal hasonlítjuk össze.

Az infláció egyelőre még csak csíráiban jelent meg a magyar piacon, de a remélt hitelezési keresletnövekedés és az erőteljes gazdasági növekedés előbb-utóbb az inflációt is emelkedő pályára állítja majd idehaza. A nagy londoni elemző cégek közül egyébként csak a Royal Bank of Scotland lóg ki a sorból.

A többiekkel ellentétben, ez a bankház nem másfél, hanem 1,2-1,3 százalékig csökkenő magyar alapkamattal számol. Ez az előrejelzés már tényleg nagyon extrémnek tűnik.

Nagy Károly jegyzete