Lula da Silva nyerte a brazíliai elnökválasztást rendkívül szoros küzdelemben, valamivel kevesebb, mint 2 százalékkal előzve meg ellenfelét, Jair Bolsonarót, a jelenleg hivatalban lévő államfőt. Lula da Silva 50,9, míg Bolsonaro 49,1 százalékot szerzett.

Bolsonaro előzőleg azzal heccelte híveit, hogy veresége esetén nem fogja elismerni az eredményt.

Lula a baloldal jelöltje, 2003 és 2010 között már volt államfő, mostani kampányát az elnöksége alatti gazdasági fellendülésre alapozta. Az általa bevezetett jóléti rendszer milliók számára tette lehetővé a társadalmi felemelkedést, követői emiatt elnézték neki, hogy korrupciós ügyei miatt korábban börtönbüntetésre ítélték.

Lula a baloldal jelöltje. 2003 és 2010 között már volt államfő, mostani kampányát az elnöksége alatti gazdasági fellendülésre alapozta. Az általa bevezetett jóléti rendszer milliók számára tette lehetővé a társadalmi felemelkedést, követői emiatt elnézték neki, hogy korrupciós ügyei miatt korábban börtönbüntetésre ítélték.

,,Ma bebizonyítottuk a világnak azt, hogy képesek vagyunk feltámadni. Brazília túl nagy ahhoz, hogy pária legyen a nemzetközi közösség szemében" - fogalmazott győzelmi beszédében a régi-új államfő. Az elnökváltást még az sem tudta megakadályozni, hogy a rendőrök többfelé feltartóztatták a baloldali szavazókat szállító buszokat. Annak ellenére, hogy a bíróság törvényesnek ítélte az utaztatást. A jobboldali Jair Bolsonaro az első brazil államfő, akit nem választottak újra első ciklusa után. Bolsonaro pár napja azt nyilatkozta, ha vasárnap veszít, nem fogja elfogadni az elnökválasztás eredményét, éppen úgy, ahogy korábban Donald Trump tette.

Brazília külpolitikájában várhatóan a nemzetközi klímaegyezményekben való aktívabb részvételre lehet számítani és minden bizonnyal megmarad majd Oroszországgal is a baráti viszonya. Vogel Dávid, Latin-Amerika szakértővel Nagy Károly beszélgetett.