Gálik Zoltán hozzátette: a köztársaságpártiak támogatottságát 20% körül mérik Nagy-Britanniában, így jelenleg elenyésző a szándék az alkotmányos rendszer megváltoztatására.

A docens kiemelte: édesanyja halála után, tavaly szeptemberben lett III. Károly az uralkodó. Bár a reformlépések terén vannak várakozások irányában, de az alkotmányos monarchiának a keretrendszere erőteljesen megköti a kezét. Leginkább saját udvartartásában, a programjaiban és a sajtókapcsolatokban van mozgástere. Ezzel együtt az látszik, hogy Károly jóval aktívabb, „akár a politikai függöny elé is kimenő politikát folytatna", de a semlegesség elvét neki is fent kell tartania.

A hétvégén megkoronázott uralkodó hercegként a környezetvédelem, a bioélelmiszerek és a jótékonyság terén is igen aktív volt. A jövőben elképzelhető, hogy a korábbi prioritások közül lesz, amit fia, Vilmos herceg fog tovább vinni.

Hallgassa meg Nagy Károly interjúját, amelyben arról is szó volt, hogy a Brit Nemzetközösség tagjai – így például a nagy tagállamok közül Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – hogyan fogadták III. Károly trónra lépését!