Az ország legdélibb tartománya – az alpesi hegyek és a meleg vizű tavak – régiója rengeteg lehetőséget tartogat az aktív programokat kedvelőknek. Legyen szó síelésről, vízisízésről, fürdőzésről, tó körüli kerékpározásról, motorozásról, trekking túrákról vagy épp várlátogatás után a helyi majomparkban való sétáról.

A hőségből és a betondzsungelből sokan utaznak szívesen vízpartra vagy a hegyekbe. Ezt a kettőt ötvözi az osztrák mediterrán régió. Fontos kiemelni, hogy Ausztria nemcsak a síelésről szól, Karintiában például tavasztól őszig jóval több a látnivaló, a különféle színes program és sportolási lehetőség. A térség jó választás lehet azoknak, akik szeretik az aktív nyaralásokat vagy éppen a csillagtúrákat. A kerékpáros turizmus is népszerű, de a motorosok számára is egy paradicsom a szerpentinekkel teli régió. A „szomszédunkban” nagyon erős a belföldi turizmus, így a Karintiába látogatók is biztosan találkoznak helyi utazókkal is.

Meleg vizű tavak sokasága található a hegyek között, így a jó időben fürdőzésre is van lehetőség a kirándulások, szabadidős sportok mellett. A Wörthi-tó (Wörthersee) Ausztria nagy tavainak egyike és a Karintiai-tóvidék legnagyobb kiterjedésű tava. Remek kirándulóhely és az egyik legnépszerűbb vízi sportközpont. Kézzel készített fahajókkal lehet csónakázni és vízi, illetve vízparti sportokat űzni, de kerékpárra is érdemes pattanni. Felszerelés a helyszínen bérelhető a biciklitől a ruházatig, kiegészítőkig.

A szálláshelyek többsége félpanziós a térségben. A helyi gasztronómiát tekintve az osztrákok is gyakran fogyasztanak levest főétkezéskor, így általában az ideutazót is megvendégelik egy levesre, amiben lehet levesgyöngy, májgombóc vagy vékony csíkokra vágott palacsintatészta. Emellett többféle krémlevesük van, másodiknak pedig könnyű salátákat tálalnak a kisebb panziókban, vendégházakban. Az osztrák finomságok közül kiemelhető a lazacpisztráng, a fahéjas kuglóf, illetve a nagyon gazdag Villacher Kirchstagsuppe. Töltött tésztatáskát is gyakran kínálnak hússal vagy krumplival bélelve, ezt akár a hüttékben is meg lehet kóstolni.

Világjáró Magazin műsorunkban még több tippet, kiránduló útvonalat hallhatnak Ausztria legdélibb tartományáról és más utazási lehetőségekről is. A műsorvezetők: Szabó Virág, a Világjáró magazin alapító-főszerkesztője és Almásy Gyula, a Világjáró kiadóigazgatója.