Bár Tenerife hivatalosan Spanyolországhoz tartozik, valójában az Atlanti-óceán északkeleti részén lévő Kanári-szigetcsoport jóval közelebb van Afrika partjaihoz.

Ma már közvetlen járattal, mintegy öt óra alatt el lehet utazni a vulkanikus eredetű szigetre. A teljesség igénye nélkül Lanzarote vagy Fuerteventura is ugyanúgy a Kanári-szigetekhez tartozik, de kétségkívül Tenerife a legnépszerűbb úti cél a nemzetközi és a magyar turisták körében is. Sőt, viszonylag sok magyar életvitelszerűen él az akár az óceánra néző házában.

Minden a változatosságról szól

Az Atlanti-óceán gyöngyszemének számító sziget partjait, strandjait, a vulkanikus eredet miatt jellemzően sötét színű lávahomok borítja. Ugyanakkor a számtalan öböllel szabdalt, leginkább látogatott déli oldalon kivételként akár világos homokos partot is találhatunk. Gránitsziklák is övezik a Playa de Las Americas tengerparti sétányát, amely teraszosan kialakított nyaralók és szállodák között kacskaringózik.

Még nagyobb változatosságot tapasztalhat meg az, aki a déli oldalról felsétál a sziget epicentrumát jelentő, több mint 3700 méter magas Teide vulkánra, majd onnan leereszkedik az északi oldalon. Felfelé viszonylag kopár vidéken vezet fel az út, míg lefelé egyre sűrűbben nő a növényzet, és már-már alpesi hangulatot idéz a táj.

A déli, homokos partokon inkább a családok találhatják meg jobban a számításaikat, míg a jóval szelesebb északi szakasz a szörfösök és a vízisportok kedvelőinek a paradicsoma. A vízbe bukó óriási sziklafalak környéke pedig a búvároknak rejtegethet különleges élményeket.

Latin-Amerikai hangulatot idéző városok

Tenerife fővárosa hivatalosan Santa Cruz de Tenerife, amely pezsgő éjszakai élettel is várja a turistákat. A legnagyobb nevezetességek közül kiemelhető egy modern operaház, amely kissé emlékeztet a Sydney-i Operaházra, de a többi között a több százféle pálmát bemutató botanikus kert – pálmaliget – is várja a látogatókat. A sziget tradicionális fővárosának a néhány száz méterrel beljebb épült La Laguna számít. A szűk kis utcák, a színes házak igazi karibi hangulatot kölcsönöznek a városnak.

A családok számára nagyon jó kikapcsolódás lehet a Loro Parque állat- és növénypark meglátogatása is. Itt a közönséget papagáj-, fóka-, delfin- és orka-show-val is szórakoztatják.

További színes programokért és a bakancslistára felírható látnivalókért hallgassa meg a Világjáró Magazin adását, amelyben Szabó Virág, a Világjáró magazin alapító főszerkesztője Almásy Gyulával, a Világjáró kiadóigazgatójával beszélgetett.