Hivatalosan október 14-én jelenti be a PayPal, hogy kilép abból a 28 tagú konzorciumból, amely a Facebook szuperpénze, a Libra mögött áll. A menedzsment nem indokolta a döntést, iparági híresztelések szerint attól tartanak, hogy a Facebook nem tesz eleget a pénzmosás és terrorizmus megakadályozásának érdekében, illetve elégedetlenek a közösségi médiaóriás adatkezelési irányelveivel. Félő, hogy a Libra is belekeveredhet egy Cambridge Analytica botrányhoz hasonló sztoriba, ami komoly presztízsveszteséget okozna a pénzügyi szolgáltatónak.

Az Equilor üzletkötője, Ritók Lajos a Trend FM reggeli műsorában elmondta, hogy a jelenlegi partnerek közül a MasterCard, és a Visa is elgondolkodott már a kilépésen, hasonló aggályok miatt. Más jellegű problémái vannak a nemzeti kormányoknak és a jegybankoknak a Librával kapcsolatban. A német és a francia kormány, valamint a Bank of England vezetője is azt nyilatkozta, hogy a Facebook kriptopénze veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást.

Amennyiben a kritikák hatására mégsem indul el a Libra, abból a többi virtuális valuta profitálhat. A Bitcoin és az Etheron enyhe erősödéssel reagált a PayPal kilépésére, viszont hosszabb távon, hogyha tényleg bedől a Libra, akár egy jóval nagyobb rallit is láthatnánk a piacon.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A műsorvezető Szűcs Péter.