Míg 4 évvel ezelőtt a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy szívesen vállalna munkát külföldön, addig most lement ez az arány 56 százalék körülire. A Monitor Délutánban megszólalt szakértők szerint sokat változott az elmúlt időszakban a mobilitási hajlandóság. A BREXIT miatt a nagy-britanniai munkavállalás már kevésbé tűnik vonzónak, mint évekkel korábban. Tisztázatlan egyelőre ugyanis az, hogy 2019. március 19-től, a britek Unióból való hivatalos kilépésének dátumától hogyan változnak majd az ottani munkavállalási feltételek. Bár egyelőre informálisan a brit hatóságok azt ígérik, hogy maradnak a kedvező munkaerő-piaci feltételek, mert ez az ő gazdasági érdekük is, egyelőre nem világos, hogy az EU-s állampolgárok könnyített munkavállalási ügyintézése, mit jelenthet a gyakorlatban.

Azt a szakértők is megjegyezték, hogy mivel a felmérést online végezték, ezért zömmel a fiatalabb, tájékozottabb, valamilyen szakképzettséggel rendelkező munkavállalók vehettek részt a kérdőív kitöltésében. Leginkább a 20 és 45 év közötti korosztály válaszolhatott a kérdésekre.

Érdekesség, hogy a dolgozók mobilitási hajlandósága a korábbi 57 százalékról mostanra 35 százalékra csökkent. Magyarországon és a régióban is változott a munkavállalók költözési hajlandósága. A magyar munkavállalók továbbra is Németországban és Ausztriában dolgoznának a legszívesebben. A négy évvel ezelőtti felméréshez képest viszont változás, hogy a magyarok harmadik legkívánatosabb célpontként már nem Nagy-Britanniát, hanem az Egyesült Államokat nevezték meg. A szakértők szerint továbbra is megfigyelhető tendencia, hogy minél idősebb egy munkavállaló, annál kevésbé hajlandó a külföldi munkavállalásra. Ugyanez elmondható a családosokról is. Bár azt azért megjegyezték, hogy sokkal jobb munkavállalási feltételek felkínálása esetén, az idősebbek és a családosok is kimozdíthatók a komfortzónájukból, és hajlandóak a költözésre.

A Profession.hu marketing igazgatójával, Varga Balázzsal, és Kotsis Ádámmal, a Boston Consulting Group (BCG) vezető szakértőjével Érczfalvi András beszélgetett a Monitor Délutánban. Itt hallgathatja meg a teljes interjút.