A jegybank közölte azt is, hogy elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet pedig növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások hatása erősíti annak a kockázatát, hogy a magas infláció a korábban vártnál hosszabb távon is fennmarad.

Az MNB közlése szerint tartósan magas infláció esetén a jelenlegi magasabb árdinamika beépülhet a gazdasági szereplők várakozásaiba, ami megnehezíti az árstabilitás biztosítását. E kockázat elkerülése érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók további szigorítása. A meghirdetett egyhetes betéti tenderen az MNB több mint 9500 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az egyhetes instrumentumban lekötött likviditás jelentősen emelkedett az előző heti 7263 milliárd forintos szinthez képest.

A Nemzeti Bank bejelentette azt is, hogy megkezdik a devizalikviditást nyújtó swaptenderek negyedéven belüli alkalmazását. Közleményükben jelezték, hogy az MNB továbbra is folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész beavatkozni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében.

 

A jegybanki lépésekre és a jövőheti újabb szigorítás tervére erősödni kezdett a forint. Az euróval szemben 410 alá, a dollár ellenében 400 forint alá került az árfolyam.