Jövőre megjön az összes, 3000 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás – ezzel számol a Pénzügyminisztérium. Az államháztartásért felelős államtitkár a vg.hu-nak azt mondta, nincs olyan verzió, hogy ezek ne érkeznének meg, hiszen odaítélt, Magyarországnak járó pénzekről van szó. „Úgy számolunk, hogy 2024-ben minden eurócent megérkezhet Magyarországra" – mondta a lapnak a Pénzügyminisztérium államtitkára. Így a helyreállítási alap támogatásaival is számolnak, pontosan 767 milliárd forintos tételben.

Banai Péter Benő azt mondta a szóban forgó összegekről az Európai Tanács és a Parlament egyszer már döntött. Az említett helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról szóló programot maga az Európai Bizottság is kifejezetten jó programnak minősítette. Másrészt a kormány teljesítette az uniós szervek felé tett vállalásait. Bízik tehát abban, hogy az EU jogállami elvek szerint működik, így a minden tagállamra érvényes egységes szabályok alapján mi is hozzájutunk a támogatásokhoz.

„Megjegyzem, nem is tudok elképzelni olyan költségvetési javaslatot, amiben a kormány ne szerepeltetné a hazánk részére elkülönített uniós összegeket. Ez akár azt is üzenhetné: lemondunk valamely forrásról, ami jár Magyarországnak" – mondta a vg.hu-nak.

Banai Péter Benő szerint a tervezett pedagógus-béremelésekhez is szükség van az uniós forrásokra. Az oktatás területére több mint 3400 milliárd forintot szán az államháztartás, nagyjából 630 milliárd forinttal többet, mint idén, és 2000 milliárd forinttal többet, mint 2010-ben. Ennek a fele, több mint 300 milliárd béremelést szolgál. Így 2024-ben tovább növelhetik a pedagógusbéreket is, részben hazai, részben uniós forrásból, hiszen maga a bizottság által jóváhagyott úgynevezett operatív program is tartalmazza e tételeket.