Az ázsiai és csendes-óceáni indexek többnyire növekedést könyvelnek el. A legjelentősebb emelkedés a CHN.cash (+1,13%) és a HK.cash (+1,30%) indexben figyelhető meg. A szingapúri SG20cash (+1,05%), a vietnami VIET30 (+0,65%) és a japán JAP225 (+0,45%) index szintén emelkedik.

A devizapiacon a nap első felében a mozgások korlátozottak, a főbb devizapárok esetében a legtöbb változás +/-0,10%-on belül mozog. Kivételt képez az ausztrál dollár (AUD) és az új-zélandi dollár (NZD), amelyek 0,4-0,6% körüli mértékben erősödnek.

A Kínai Népbank (PBoC) hétfőn bejelentette, hogy változatlanul 3,45%-os szinten tartja az éves irányadó kamatlábat (LPR). Emellett a bank ötéves alapkamata a korábbi döntésnek megfelelően 3,95%-on maradt. Ez a lépés összhangban van a legtöbb közgazdász várakozásával.

Vasárnap a francia jegybank vezetője, Francois Villeroy de Galhau kijelentette, hogy nem valószínű, hogy a közel-keleti feszültségek az energiaárak emelkedéséhez vezetnének, és nem befolyásolhatják az Európai Központi Bank azon terveit, hogy júniusban megkezdi a kamatcsökkentést.

A legfrissebb jelentések szerint Izrael pénteki, Irán elleni támadását sokkal intenzívebbnek tervezte, de a szövetségesek erőteljes nyomására az izraeli vezetők beleegyeztek annak minimalizálásába. Három magas rangú izraeli tisztségviselő szerint Izrael az Egyesült Államok és más külföldi szövetségesek közös diplomáciai nyomása után elállt az Irán elleni, sokkal szélesebb körű ellentámadás tervétől.

A Bitcoin felezésére péntekről szombatra virradó éjszaka került sor. Közvetlenül az eseményt követően a piacon nem volt megfigyelhető jelentősebb árváltozás. A kriptopénzek piacán a volatilitás is korlátozott volt, részben a hétvégi időzítés miatt.

Azóta azonban a Bitcoin enyhén és folyamatosan erősödött, a 64 000 dollár körüli értékről jelenleg közel 66 000 dollárig. Ma a BTC közel 2,0%-os emelkedést könyvelhet el.

Az altcoinok piaca is figyelmet érdemel, mivel ezek az érmék egyértelműen jobban teljesítettek ugyanebben az időszakban. A kisebb projektek teljes kapitalizációja 630 milliárd dollárról 675 milliárd dollárra nőtt, ami több mint 7,00%-os növekedést jelent.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.