Nógrád megye szépséges kis falujában, a Palóc út részét képező Vanyarcon idén is főzőversenyt hirdetnek „a tót atyafiak” és „a jó palócok” népszerű eledeléből, hiszen a krumpli alapú haluska, azaz sztrapacska Palócföld jellegzetes étele.

A zsűri és a látogatók több mint ötvenféle haluskát kóstolhatnak meg, a programot a népszerű haluskaevő verseny, haluskaszaggató tánc és népviseleti bemutatók fűszerezik.

A műanyagmentes fesztivál évek óta arra buzdít, hogy aki teheti, hozzon magával nem eldobható saját evőeszközt.

Igazi vásári forgatag várja itt a vendéget, aki jól teszi, ha hozza a család apraját-nagyját: népi gyermekjátékokban, lovaglásban, méghozzá igazi rendőrparipán, vagy akár sétatraktorozásban lehet részük.

A fesztivál előestéjén, 13-án a Csík Zenekar és a Muzsla Néptáncegyüttes avatja fel a megújított szabadtéri színpadot.

3 hely, amit látni kell a környéken

Viselettörténeti Babamúzeum, Vanyarc: A helyi népviseletbe öltöztetett babákon nyomon követhető a változás, melynek szembetűnő jele a ruhák színesedése és a szoknyák rövidülése 100 év távlatában.

Tolnay Klári Emlékház, Mohora: A 20. század egyik legnagyobb magyar színművészének emlékét ápoló, ritka fotókat és számos tárgyi emléket bemutató kiállítóhely a gyermekkor színhelyén, a hajdani családi birtokon.

Hunnia Csipkemúzeum, Terény: Feltárul a textilek királynőjének varázslatos világa, múltja és jelene, s akár ki is próbálhatjuk a vert csipke készítését.

Infó: vanyarcfalu.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: