A festői zselici faluban, Szennán több mint tíz éve rendeznek a hurka köré fesztivált, hogy megmutassák, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal készítik el a vidék böllérei.

A fesztivál egy régi somogyi népszokást is felelevenít: a helyi legények, miután kilesték, hol vágtak disznót, ott nyársat dobtak a gazda ajtajához, és versben kértek kóstolót.

Ha nyársukat telipakolták finomságokkal, nem maradtak éhen. Ahogy a látogató sem, aki az elmaradhatatlan véres és májas hurkák mellett olyan igazi ritkaságokat is kóstolhat Szennán, mint a rétesbe göngyölt velős hurka, a gesztenyével és gombával ízesített hurka, vagy a kecskéből és szürke marhából készült finomságok, melyekhez természetesen helyi bor dukál.

S miközben a zsűri a legszebb és legízletesebb hurkát kutatja, a látogatókat többek közt Rony, Magyar Rózsa, a Forever Duo, valamint a Zselic Művészeti Iskola szórakoztatja.

3 hely, amit látni kell a környéken

Szennai Skanzen: A hagyományos paraszti tudás ma is használható elemeit mutatja be. Megismerhetjük a gyógynövények titkait, csülközhetünk, bigézhetünk, somogyi ízeket kóstolhatunk.

 

Virágfürdő, Kaposvár: A Dél-Dunántúl legnagyobb vízfelületű élményfürdője 46 látványelemmel. A gyógyvizes termálfürdő mellett wellnessvilág teszi teljessé a kikapcsolódást.

Szarvasfarm, Bőszénfa: Szelíd szarvasok simogatása festői környezetben! Dámszarvasok, vaddisznók, őzek és muflonok figyelhetők meg egészen közelről. Az élmény része a trófeakiállítás és a termékkóstoló.

Infó: szenna.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: