„Az október 2-áig tartó Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal szimbiózisban rendeztük meg a PesText fesztivált. A célcsoportunk természetesen az irodalom iránt érdeklődők, és az a magyar közönség, amely közelebbről megismerné a külföldi gondolkodó művészeket. Mi a PesText keretében mindig széles szórással dolgozunk, hogy a meghívott vendégek között legyenek a nagyon fiataloktól, a pályakezdőktől kezdve egészen a befutott veteránokig – vagy azt a szót is használhatom, hogy irodalmi rocksztárokig – mindenki" – mondta a Trend FM Nap Vendége műsorában a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

Pál Dániel Levente hozzátette: a fiataloknak lehetőséget szeretnének adni a közösségi élményekre is, ami az előadások, beszélgetések mellett elsősorban workshopokat, Budapest és vidék megismerését, valamint kreatív feladatokat is jelent. Minden évben más játékokat találnak ki, itt például csapatmunkára lehet gondolni, amikor megkérik a szerzőt és a magyarra vagy magyarról fordítóikat, hogy együtt írjanak egy adott témában.

Az igazgató fontosnak tartja, hogy az a fiatal író, akinek már egy-két kötete megjelent, a saját hazájában már ismerik, méretesse meg magát külföldön is. „Azért javaslom az ő megismerésüket, mert esetleg hiába nem mond most még semmit a nevük, de bármelyikükből lehet 50-60 év múlva Nobel-díjas, és micsoda sztori az, ha valakinek van egy dedikált kötete az akkori időkből, amikor a szerző még úgymond csak 'kölyökkutya' volt" – fogalmazott Pál Dániel Levente. Szerinte az irodalmi rocksztárt vagy világsztárt úgyis lehet definiálni, hogy ők két-három évre előre be vannak táblázva. Szívesen jönnek a magyarországi rendezvényekre, de mivel rendkívül elfoglaltak, így van, aki már csak a 2024-es fesztiválra ígéri, hogy gazdagítja az előadók sorát.

A Nap Vendége műsorunkban az igazgató a 2022-es programok közül kiemelt néhány rocksztár írót, például északról Erlend Loe, akinek sok kötete megjelent Magyarországon, Romániából Mircea Cărtărescu, de beszélt az orosz származású Vlagyimir Szorokinról, akinek könyvei is jelentek meg és darabjait is feldolgozták, elhangzott továbbá Izlandról Sjón vagy Jean-Claude Mourlevat, Viola Ardone és Max Porter neve is.

Szó volt arról is, hogy fontosak a vidéki programok, a vidéki városokkal, településekkel való együttműködések, hogy a külföldi szerzők megismerjék az ott lakókat, az ottani olvasóikat. Van ennek természetesen egy Magyarország-marketing dimenziója is, legyen az ország-, országrész- vagy városmarketing.

„Szeretném kiemelni a magyar és nemzetközi rezidensprogramunkat is, ami most már nyolc helyszínen tart egész évben, sőt hamarosan bővül, és lesz két erdélyi helyszín is. Sok magyar is van a résztvevők között, akik néhány hetet vagy egy hónapot is eltöltenek egy másik településen rezidensíróként. Nekik közben nagyon komoly munkájuk van. Bár kiszakadnak a megszokott életükből, de le kell adniuk a pályatervet, azt végre kell hajtaniuk, sőt hetente kérünk tőlük egy rezidensnaplót is az élményeikről" – részletezte a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

Kitért arra is, hogy most terveznek bilaterális, kétoldalú csereprogramokat, az egyik irány Közép-Európa, a V4-es program. Ennek keretében magyar szerzők utaznának a régiós országokba, és lengyel, szlovák, szerb, szlovén, román írók érkeznének különböző magyar településekre. A másik irány a Türk Tanáccsal közép-ázsiai országokra vonatkozik, a harmadik csereprogram pedig Indiához kapcsolódik.

A Nap Vendége műsorunkban szó volt a hazai és a nemzetközi irodalom trendjeiről, arról, hogy gazdasági tényezőként hol lehet elhelyezni a könyvpiacot, és hogy miként keresik a jövő világsztárjait. A további részletekről hallgassa meg Nyul Zsuzsa interjúját!