Csath Magdolna
Csath Magdolna

„Az lenne jó, ha előbb-utóbb saját erőforrásból is tudnánk fejlődni. Akkor erős egy gazdaság, ha meg tudja teremteni a jövőbeli fejlődéséhez szükséges forrásokat: a gépben, az emberekben” – mondta Csath Magdolna közgazdász a Trend FM A Napvendége című műsorában. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutató-professzora szerint a magyar gazdaság teljesítményét jelenleg az emelkedő fizetések hatására bővülő lakossági fogyasztás és az uniós pénzekre épülő beruházás adja. Szükség lenne azonban szerinte olyan programokra, amelyek nemcsak a közepes vagy a nagyvállalatokat támogatják, hanem a mikro- és kisvállalkozásokat is. „Németországban, Ausztriában, Lengyelországban is az a jellemző, hogy az egész KKV-szektor nagyon erős. Ott van egy kiegyenlítettség a gazdaságban. Eltérő stratégia kellene a különböző vállalattípusokra, mert mindegyik cégtípusra szükség van” – mondta a Versenyképességi Tanács tagja.

Csath Magdolna szerint a kisebb cégek most rosszabb feltételekkel tudnak csak forrásokhoz jutni. Ezt mutatja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik felmérése is. Meglepő módon a nagyvállalatok sem tartják igazságosnak, hogy a mikro és kiscégekről, mintha lemondana a hazai gazdaságpolitika. A közgazdász úgy látja, hogy Magyarországon a mikro- és kiscégeket azért is kellene segíteni, mert az ott dolgozókból és az ottani tulajdonosokból lehet az erős középosztály. A kis cégekből származhat ráadásul az innováció. A világon az igazán új, piacképes ötletek általában a kisvállalkozásoktól indulnak el. Aztán persze megvásárolják tőle a multik, de az alapötlet a kicsiktől jön – magyarázta a közgazdász.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora beszélt arról is, hogy fontos lenne odafigyelni a kutatás-fejlesztésre és az innovációra, mert mind a svájci IMD, mind a Világgazdasági Fórum versenyképességi listáján, a régióban az utolsók között van Magyarország. A versenyképességi kutatók leginkább azt kritizálják Magyarországban, hogy nem fordít eleget humántőke-beruházásra (oktatás, egészségügy), kutatás-fejlesztésre és innovációra. A fejlődés gátjaként említik a bürokráciát, a bonyolult adórendszert és a nem túl baráti üzleti környezetet.

Csath Magdolna közlése szerint a Versenyképességi Tanács azt a feladatot kapta, hogy a Világbank üzleti-versenyképességi listáján kerüljön előrébb Magyarország, ahol régiós összevetésben jelenleg utolsó. Összességében itt most a 41. helyen áll az ország, 190 országból.

A közgazdász szerint gyors változást abban lehet elérni, hogy a cégeknek kevesebb papírt kelljen kitölteniük a székhelyük átalakításánál, vagy tevékenységi engedélyeik beszerzésekor. Szükség lenne a szolgáltató jellegű hozzáállásra a magyar állami szervek részéről.

Csath Magdolna szerint foglalkozni kellene a Versenyképességi Tanácsnak azzal is, hogy a digitalizációhoz hogyan viszonyul Magyarország. Mi van a robotokkal? „Például, ha az autó-összeszerelő üzemekből a robotok fejlesztése miatt elküldik az embereket, akkor mi lesz velük?” – vetette fel a közgazdász.

Az emberek folyamatos informatikai képzéséhez nincs egy megfelelő stratégia. Most is vannak erre pályázatok a kiscégek számára, de a közgazdász szerint ezt állami programokkal kellene lehetővé tenni. Például ilyen lehetőségeket kínálhatnának a kamarák, vagy bármilyen más állami intézmény. Csath Magdolna szerint annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek a fizetések, Magyarország a bérekben még mindig nagyon le van maradva. Merthogy közben máshol is emelkedtek a fizetések.

A műsorban Csath Magdolna szót ejtett arról is, hogy mindaddig nagyon veszélyes az euró bevezetése, amíg nincs meg a megfelelő fejlettségi szint. A magyar gazdaságnál a szerkezetet kellene korszerűsíteni. Nemcsak az ipar, hanem a tudásalapú szolgáltatáson is fejleszteni kellene. A korszerű, teljes értékláncú iparra lenne nagy szükség, a kutatás-fejlesztéstől a termelésen át az értékesítésig. Csath Magdolna szerint nemcsak a magasabb bérek miatt dolgoznak külföldön a magyarok. A közegnek is barátságosabbnak kellene lennie, elsősorban a vállalkozókkal szemben.

A műsor és a cikk a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával készült.