Az ENSZ első számú telekommunikációs nemzetközi konferenciáján, az ITU Telecom World-ön minden világcég ott volt, amely számít, és persze a magyar informatikai vállalkozások is képviseltették magukat. A több napos rendezvényen nemcsak panelbeszélgetéseken és akár négyszemközti találkozókon ismerkedhettek meg egymással a piaci szereplők, vagy akár köthettek új üzleteket, hanem megjelentek a legkisebb tigrisek is. Az INPUT Program részeként országos start up versenyt hirdetett az Innovációs- és Technológiai Minisztérium. 50 csapat jelentkezett, és végül öten jutottak döntőbe.

Jellemző volt az 5 magyar start up versenyére, hogy a magyar zsűritagokon kívül volt bíráló a Telekom Indonesia, az Innovation Prince Edward és az Ichi Foundation részéről is. 15 perc állt rendelkezésére minden csapatnak, hogy egy látványos, power pointos prezentáció keretében bemutassa a cége termékét vagy szolgáltatását. Aztán jöttek a kérdések. A zsűritagok főleg azzal bombázták az ifjú cégvezetőket, hogy lehet majd a vállalkozásuk életképes, milyen piaci fogyasztókat céloznak meg, és persze arra is kíváncsiak voltak, hogy mekkora befektetésre lenne szükségük a továbbhaladáshoz. A gondolattal irányítható elektronikus vezérlőket, úgynevezett agy-gép interfész rendszereket fejlesztő Mindrove, az orvostanhallgatók számára oktatási alkalmazást fejlesztő Insimu, a Z generációt célzó pénzügyi alkalmazás, a BankZee, az oktatást kiterjesztett valósággal forradalmasító Innobie, valamint a Heatventors, amely hőakkumulátorok segítségével járul hozzá a hűtési rendszerek energiamegtakarításához. Ők voltak a versenyzők.

Végül a gondolattal irányítható vezérlővel nyert a Mindrove. Az első helyezett egy 20 ezer dollár értékű, észak-amerikai piacra lépési csomagot nyert, amely egyeztetett üzleti találkozókat és szakmai felkészítést is tartalmaz. A másodikként végző HeatVentors csapat 5 ezer dollár értékű, európai piacra lépési csomaggal gazdagodott, míg a harmadik Insimu a világ egyik kiemelt startup rendezvényén, a finnországi Slushon vehet részt, ez 2000 dollár értékű díj támogatja. A verseny slusszpoénja, hogy mindegyik cégvezetőnek ígéretet tett az egyik kockázati tőkealap-kezelő cég vezérigazgatója, hogy leülnek velük tárgyalni a jövőről és az esetleges pénzügyi befektetésről. Nagy Károly járt a Hungexpon, a start up verseny helyszínén. Itt hallgathatja meg az erről készült tudósítást.