Az osztrák cégnek a felszabadított mennyiség 40 százalékát idén augusztus 31-ig, 60 százalékát pedig október 31-ig vissza kell pótolnia.

Korábban Ausztria is döntött arról, hogy a stratégiai tartalékának egy részét felszabadítja az olajcég számára a schwechati finomítóban történt leállás miatt.

Grád Ottó kérdésre válaszolva elmondta: a Barátság kőolajvezeték esetleges megtámadása kisebb kockázatot jelent, mint a háborús helyzet miatt kialakult folyamatos technikai és műszaki kockázat.

Az Adria csővezeték megfelelő alternatíva lehet az orosz szállítások akadozása esetén, viszont jelenlegi színvonalán még nem képes az elvárt mennyiséget szállítani. A MÁSZ főtitkárával Némedi Kincső beszélgetett.

Frissítés: Tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében kedden hajnalban, a személyzet és a létesítményi tűzoltóság szakemberei rövid idő alatt eloltották a lángokat, személyi sérülés és környezeti kár nem történt – közölte a Mol az MTI-vel.

Az üzem kiesése átmenetileg visszavetheti a magyar olajtársaság kőolajfeldolgozó képességét, mintegy napi 8 ezer tonnával. A Dunai Finomítóban naponta 21 ezer tonna nyersanyagot dolgoznak fel.