Tavaly az ipari termelés motorja a járműgyártás volt. A teljes ipari termelés volumene 7,6 százalékkal haladta meg a 2013. év szintjét (akkor 1,1 százalékos volt a növekedés). 2014 folyamán az ipari kibocsátást két eltérő dinamikájú félév alakította: a második félévben a növekedési ütem lassult, mintegy kétharmada volt az első félévinek.

A legnagyobb mértékű bővülést júliusban (12,2%), a legkisebbet augusztusban (0,5%) mérte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Pörög a feldolgozóipar

2014 decemberében az ipar nemzetgazdasági ágai közül a legnagyobb, a majdnem 95 százalékot képviselő feldolgozóipar termelése 2013 azonos hónapjához viszonyítva 8,6, a csekély súlyú bányászaté 1,4 százalékkal emelkedett.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása, 1,6 százalékkal mérséklődött. Az előző évinél enyhébb időjárás hatására alacsonyabb fűtésigény is szerepet játszott a volumencsökkenésben.

Autó, élelmiszer és gépek

Decemberben a feldolgozóipar havi alapon tizenhárom alága közül tízben termelésbővülést, háromban 2,1 és 19,6% közötti volumencsökkenést mért a KSH. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 11,1 százalékkal bővült. Az iparágon belül az alkatrészgyártásszakágazatainak növekedési üteme gyorsult, a közúti gépjármű gyártásáé lassult.

A feldolgozóipar jelentősebb alágai, 2014. december Termelés változása az előző év azonos időszakához képest, % Az alág részesedése a feldolgozóiparon belül, folyó áron, %
Járműgyártás +11,1 25,1
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása +4,1 12,4
Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása +12,1 11,1
Gép, gépi berendezés gyártása +23,7 11,1
Gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása +19,3 6,8
Fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása -2,1 6,6
Kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás -19,6 4,8

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből több mint 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,1 százalékkal nőtt. Mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedtek.

A feldolgozóipari rangsorban a harmadik helyre lépett decemberben a feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó gép, gépi berendezés gyártása, amely az alágak közül a legnagyobb mértékben, 23,7 százalékkal bővült, nagyrészt a motor, turbina gyártása szakágazat kiemelkedő exportteljesítményének eredményeként. 

Öt hónapja csökken

Az alág szakágazatainak döntő többségében nőtt a termelés, de öt hónapja tart a visszaesés a közepes súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: a kibocsátás decemberben az alágak közül a legnagyobbmértékben, 19,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.