Az év végére több, mint 13% volt a regisztrált áremelkedés a magyar lakáspiacon, így tehát nem csupán átmeneti emelkedésről beszélhetünk, hanem hosszú távon a lakáspiaci árak növekvő dinamikájáról – derült ki az ingatlannet.hu aktuális elemzéséből.

Átalakult a lakáspiac 2021-ben

A magyar lakáspiacon 2021 I. negyedévében erőteljes korrekció bontakozott ki, amelyet csak tovább fokozott a lakossági támogatások igényelhetőségének szélesítése. Nagy lendületet adott a keresleti oldalnak az állami támogatási csomag, amely a kínálati oldalon erős árfelhajtó hatással bírt. A rekord számú adásvételt az év második felében kiugróan magas, 9,66%-os áremelkedés kísért az eladó lakások körében.

A tavalyi év második felében a panellakások népszerűségét mutatták a statisztikák, éves szinten közel 9%-kal emelkedett az országos átlagár. A lakótelepi lakások iránt megnövekedett keresletet a rohamosan dráguló lakásárak és a kedvező négyzetméterár is erősítette, de mindezek mellett a paneleket érintő kedvezőbb hitelkonstrukciók is növelték népszerűségüket. A fővárosban már 630 ezer forint felett jár a panelek négyzetmétere, de vidéken is magas átlagárakkal találkozhatunk: a szegedi lakáspiacon 440 ezer forint a négyzetméterenkénti átlagár, Győrött 470 ezer, míg Debrecenben már több, mint félmillió forint.

Felpörgött az újlakás-piac

A családi otthonteremtési kedvezmények mellett az 5 százalékos lakásépítési áfa is erőteljesen felpörgette az új építésű lakások piacát. Igaz, az első negyedévben felszálló ágban sem volt a piac, a regisztrált adásvételek száma a kétezer darabot sem érte el. Ám az év második felében az új projektek meghódították a vidéki ingatlanpiacot, a különböző régiókban az újonnan épített lakások száma legalább duplája a fővárosban zajló beruházásoknak. Az eddig regisztrált adatok alapján 2021-ben csaknem 15%-kal drágábban adták el az újonnan épített lakásokat a megyeszékhelyeken, mint 2020-ban. A legtöbb új lakást a Dunántúlon regisztrálták, de kiugró értéket mutatnak Győr-Moson-Sopron megye és az agglomeráció kisebb települései is. Az átlagos négyzetméterár a fővárosban 830 ezer forint volt az év második felében, míg vidéken átlagosan 600 ezer forintos négyzetméter áron kínálták az új lakásokat.

Mi várható idén az új- és használtlakás-piacon?

Mind Európában, mind a hazánkban tapasztalt pozitív tendencia feltehetőleg a 2022-es évben sem hagy alább az előrejelzések szerint. Míg itthon a vidéki lakáspiacon kiugró, 16,7%-os áremelkedés ment végbe, addig európai viszonylatban még mindig a nagyobb városok lakásárai mutatnak emelkedő tendenciát.

Hazánkban a használt lakások iránt továbbra is élénk kereslet várható, az új lakások kínálati ára pedig több, mint 10%-kal is emelkedhet az év végére, köszönhetően a kedvező újlakás-hiteleknek. A vidéki térségben a várakozások szerint 5-6% közé tehető a becsült áremelkedés, míg Budapesten tovább folytatódhat a lassuló tendencia.