Több helyszínen, több tucat ember halt meg, még többen megsebesültek. A hagyományosan fegyverbarát szabályozáson Donald Trump változtatni szeretne, ez viszont nem egyszerű, hiszen részben a fegyverlobbi, részben a republikánus többség számára szent tehén a fegyverviselés joga.

Az amerikai elnök belföldi terrorizmusnak minősítette az amerikai elnök a szombaton a texasi El Pasóban és vasárnapra virradóra pedig az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosságokat. Donald Trump közölte: utasítja az igazságügyi minisztériumot, hogy dolgozzon ki olyan javaslatot, amely biztosítja, hogy a gyűlölet bűncselekmények és a tömegmészárlások elkövetői halálbüntetést kapjanak. Emellett sürgette a fegyvervásárlások előtti ellenőrzések szigorítását, ugyanakkor leszögezte: nem a fegyvertartás hibás a történtekért, hanem a mentális betegség és a gyűlölet.

Közben nőtt az El Pasó-i merénylet áldozatainak száma, 22-en vesztették életüket a tömeggyilkosságban. Amerikai sajtóértesülések szerint vádat emeltek az elkövető ellen, az ügyész halálbüntetést kért. A hatóságok szerint az El Pasó-i merényletnek rasszista indítékai voltak, az ohiói Daytonban  ugyancsak hétvégén elkövetett tömeggyilkosságnak viszont nem.

Tálas Péterrel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatójával az amerikai fegyverviselési törvényekről és azoknak esetleges módosításáról Nagy Károly beszélgetett.