- A járvány csillapodásával újra terítékre kerülhet az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás. Kína nyitott lenne a további együttműködésre és a januárban aláírt megállapodás teljesítésére, azonban az USA Kínát okolja a vírus eszkalálódásáért, így veszélybe kerülhet a gazdasági béke.

- Péntek reggel kiderült mennyire viselte meg a magyar gazdaságot a vírus. Az év első negyedévében 2,2%-kal növekedett a hazai gazdaság az előző év azonos időszakához képest, ami egy leheletnyivel nagyobb, mint az elemzői várakozások, azonban jelentősen elmarad az előző negyedéves 4,5%-os adattól. Havi megoszlásában az első két hónap még a normális növekedési ütemben telt, azonban márciustól, a vírus hatására, erős gazdasági visszaesés következett a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésében. A recesszió a következő negyedévben még folytatódhat, azonban utána, amennyiben sikerül megfékezni a járványt, fellendülés várható.

Visszapattant a forint

Nem tudta huzamosabb időre áttörni a lélektanilag fontos 350-es szintet a forint euróval szemben. A próbálkozások látszólag felemésztették a forint erejét és a héten újra gyengülni kezdett. Hétfőn 349,50-nél indult és ez is jelentette a heti minimumot. Innen szerdáig lassan, majd hirtelen emelkedett az árfolyam 354,80-ig. A befektetők sokat vártak a pénteken megjelenő GDP adattól, azonban érdemben ez sem tudta mozgatni az árfolyamot, jelenleg 354 közelében araszol.

A forint dollárral szemben jegyzett árfolyama hasonló pályát rajzolt a héten, bár kedden gyengülés hatására újra majdnem 322-ig csökkentek a jegyzések. Azonban a zöldhasú hamar behozta a lemaradást és a hét végére már ismét 327,5 forintot kell fizetnünk egy dollárért.

Lassul az építőipar

Csütörtökön adta ki a Központi Statisztikai Hivatal a márciusra vonatkozó építőipari statisztikákat. A tájékoztató szerint 3,4%-kal csökkent a hónapban az építőipar termelési volumene, az előző év azonos időszakához képest. Ellentétes hatás érzékelhető a két fő csoport között. Az épületek termelése 0,3%-kal nőtt, míg az egyéb építményeké 10%-kal csökkent. A megkötött új szerződések száma is közel 10%-os csökkenést mutat. A fenti adatok ellenére az építőipari termelői árak továbbra is emelkednek.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.