A Kerekdomb Fesztivál ezúttal is mindenkit Európa mértani közepére csábít: a festői Tállya vidékére. Itt keresztelték meg Kossuth Lajost, taníttatták Rákóczi Ferencet, Mikszáth Kálmán Különös házassága egy itteni pletykára épült, a föld alatt elterülő hatalmas pincerendszer pedig finom borok és pálinkák őrzője.

„Tállya igazán sokszínű település gazdag történelmi múlttal, emellett az ott található 17 borászat és pálinkafőzde is jó alapot kínál a látogatóknak. Mi azt szerettük volna a fesztivállal elérni, hogy ezt a települést és annak értékeit minél többen megismerjék, ennek érdekében koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, beszélgetéseket, színes családi- és aktív programokat hozunk évről évre a helyi kertekbe, pincészetekbe, akik minden évben nagyon várják és készülnek saját programjaikkal a Kerekdombra. Itt minden pohár bor mellé jár egy jó történet vagy dal. Tavaly már több mint 5000 ember indította itt az őszt, reméljük idén is sokan csatlakoznak hozzánk" – összegezte Ernhaft Attila, a fesztivál egyik főszervezője.

Zenétől a versekig

A rendezvény legnagyobb színpadán, a Vincellér Ház Nagyszínpadon idén az Elefánt, a 30Y, a Parno Graszt, a Follow The Flow és Ivan & The Parazol lép fel, a Szűcs Pincészetben Palya Bea, Meszka, Géem, Áron András, a Dos Diavalos és Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák szórakoztatják majd a közönséget, míg a Nyerges Udvarban többek közt aZorka, Ripoff Raskalnikov & Nagy Szabolcs, Richard Zalai, DOROGI egy szál gitár, Yewo akusztik és Saya Noé koncert vár. Idén új zenei helyszín a Palota Borház, ahol a Hangfoglaló Program fiatal tehetségei mutatkoznak be: Domingo, Grabovski, Ben T Kadar, Cataflamingo, Tiansen, Heavy Brains, Kaktus, Majré és Sisi.

A tállyai evangélikus templom komolyzenei koncertek helyszíne lesz, itt hallható Horváth Márk orgonaművész, az Idősek énekkara, amely Borsod-Abaúj Zemplén vármegye kedvelt kórusa, a Szirtes Quintet Így szerettem volna élni címen költő óriások verseit szólaltatja meg vonós ötös hangszerelésben, de itt lép fel a Miskolci Szimfonikus Zenekar is.

Az Oroszlános Udvar az irodalom és akusztikus előadások otthona lesz: itt hallható Lackfi János, Vecsei H. Miklós és Szirtes Edina Mókus Jóéjtpuszi! című előadása, Gryllus Dániel Budapesti Tücsökmuzsikája, Prieger Zsolt pedig Mészöly Miklós verseiből és saját szerzeményeiből szőtt alkotásaival érkezik.

A Lindengarden Gasztro Portán Ízek, illatok, Petőfi címmel Jászter Beáta és Novák Zoltán műsora nézhető meg, ahol az irodalomhoz és a zenéhez a környék borait és jellegzetes ételeit kapcsolják. A Zsadányi Borteraszon hallható többek közt Kollár-Klemencz László Öreg Banda című zenés irodalmi estje, de itt lép fel a Herself és a Flirt is.

Színháztól a borászatig

A Közösségi Ház színházzá változik három napra, ahol az Art-Színtér A pillangók szabadok, valamint a Mesterhármas című darabjai, valamint Kocsák Tibor és Miklós Tibor Utazás című koncertszínházi előadása látható. A zárónapon, vasárnap a Vincellér Ház Nagyszínpadon a Love Shake – Az élet összeráz formabontó darabot nézhető meg Rezes Judit és Szabó Győző előadásában.

A festői Mailloth-kastély is fesztiválhelyszínné változik a Kerekdomb alatt. Itt tekinthetők meg a Malter-Vándor Filmfesztivál versenyfilmjei, az NFI pedig olyan klasszikusokat vetít majd, mint a Meseautó, a Csinibaba vagy a Moszkva tér. Itt lesznek a Tájoló Tradíció és Innováció Alapítvány borral és szőlőszettel foglalkozó beszélgetései, előadásai és kóstolói is.

A Tokaj-hegyaljai borvidék részeként Tállyát számtalan szőlődűlő veszi körül, az alatta elterülő, terebélyes pincerendszer pedig a jó borok őrzője. A fesztiválon a pincészetek különféle kóstolóprogramokkal, pince- és dűlőtúrákkal is készülnek. A Figi és Lipikénél például a Tokaj Magic szerzőjével játékos vakkóstolóra várják a látogatókat, a Rózsa Pincészet jótékonysági kóstolóval, pincelátogatásokkal készül, a Lindergarden pedig pezsgős reggelit is szervez, a Dévabornál pedig akár jógázni is lehet.

Ringató és hosszúlépés

A gyerekeknek Ringató foglalkozásokat ajánlanak, és nekik szólnak az Alkotóház programjai is, ahol a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének köszönhetően különféle mesterségekkel ismerkedhetnek meg, de gyerekkoncertek és játszóház is szerepel a programban.

Aki szeretné felfedezni a környéket, az megismerkedhet Tállya történetével a „hosszúlépés.járunk?" helytörténeti séták valamelyikén, benevezhet egy e-bike túrára vagy bodrogi evezésre is. Vasárnap pedig a Tállya-Golop futóversenyen is megmérettetheti magát 5, 10 vagy éppen 15 kilométeren.

Aki csak egy napra látogatna el a Kerekdombra, annak érdemes megnéznie a MÁV-START és a Volánbusz közös napijegyét, a Tokaji Borongolót, amely lehetővé teszi a környék felfedezését a Tokajbusszal.

Fotók: Kerekdomb Fesztivál – Facebook (2022)