A jövőben az adóhivatal készítheti majd el legalább hárommillió személy adóbevallását, a kötelezettsé­geiknek rendben eleget tevő gazdasági szereplők ügyeiben legfeljebb hat hónapig tarthatnak a vizsgálatok, s ha hibázik, komoly összegeket fizethet a NAV az érintett adózóknak - mondta a Napi Gazdaságnak Pankucsi Zoltán.

Az NGM adóügyi helyettes államtitkára arról is beszélt: magánszemélyek és cégek is kérhetnek majd maguk ellen adóellenőrzést. Az ügyfél jelezhetné igényét az adóhivatalnak, a revizorok pedig előre rögzített időpontban megjelennének a helyszínen - a módszertan egyébként nem különbözne a szokásostól. Egy lezárt vizsgálat után az adott időszak ügyeit később már nem vehetnék elő újra. Így szerinte bárki megelőzhetné, hogy több esztendővel később, egy akkori adóellenőrzés nyomán kelljen szembesülnie korábbi hibáival, esetleg azok komoly szankcióival.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint cégeladás előtt például így garantálhatná az eladó, hogy a vállalkozásával minden rendben van adóügyi szempontból.