Rácz András a Reggeli Monitorban hozzátette: nincs szó hadászati léptékű áttörésről, de már hónapok óta naponta néhány tucat, esetleg néhány száz méter a területi elmozdulás. Úgy véli, bár a nyugati sajtó nagyon sokszor patthelyzetről, állóháborúról ír, de valójában az orosz erők fokozatosan, nagyon lassan, rettenetes áldozatok árán, de előrébb tudják tolni a saját vonalaikat. Ennek a fő oka, hogy ukrán oldalon egyre súlyosabb a lőszerhiány.

„Az ukrán tüzérségnek annyira kevés lőszere van, hogy naponta 1500-2000 körül tudnak kilőni összesen, amit az 1000 kilométer hosszúságú frontszakaszon kell elképzelni. Az orosz hadsereg ezzel szemben 10-12 ezer, néha 15 ezer lövést is le tud adni egyetlen nap alatt. A 6-8-10-szeres tüzérségi fölénnyel támadó ellenséggel szemben tehát nagyon nehéz védekezni” – fejtette ki. Nagy Károly interjújában a frontvonalak mellett a többi között a drónháború fejleményeiről is szó volt.

Rácz András kedden este írta a Facebook-oldalán, hogy Avgyijivka esetében hamarosan eljöhet a pillanat, hogy dönteni kell a város feladásáról.