A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtöki beszámolójában közölte, hogy 2023-ban 2,1 milliárd eurót folyósított ukrajnai reálgazdasági programokra.

Az EBRD – Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője – az orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra.

Csütörtöki tájékoztatásában a bank ugyanakkor közölte, hogy a folyósítások értéke ebben a két évben elérte 3,8 milliárd eurót, mivel Ukrajna már 2022-ben is 1,7 milliárd euró EBRD-finanszírozásban részesült. Hozzátették: a 3 milliárd eurós finanszírozási célt a pénzintézet már tavaly októberben teljesítette.

Kiemelték azt is, hogy a 2022-2023-as időszakban csaknem 1,6 milliárd eurót sikerült bevonnia adományozói forrásokból Ukrajna számára. Ennek felét az Európai Unió adta, de Kanada, Norvégia, Spanyolország és Hollandia is jelentős összegekkel járult hozzá a finanszírozásokhoz.

A kulcsfontosságú tavalyi események közül, hogy az intézmény kormányzótanácsa jóváhagyta a pénzintézet igazgatósága által az ukrajnai támogatási programok folytatására kért 4 milliárd eurós tőkeemelést, és ezzel a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedett december 31-i hatállyal.

A tőkeemelés az EBRD számításai szerint lehetővé teszi, hogy a bank a háborús időszakban éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd eurót, az újjáépítés megkezdése után évente 3 milliárd euróig terjedő finanszírozást nyújtson a kelet-európai országnak.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tavaly 13,1 milliárd euró finanszírozást juttatott hitelek és befektetések formájában a tevékenységi területéhez tartozó összes gazdaságnak; ez szintén éves folyósítási rekord. A londoni szervezet 2023-ban 464 egyedi programhoz nyújtott finanszírozást, és ez is rekord a több mint három évtizedes eddigi történetükben.

A társfinanszírozásokkal együtt az EBRD 26,2 milliárd eurót mozgósított tavalyi befektetési programjaira. Az összeg 80 százalékát a bank magánszektorbeli finanszírozásokra folyósította.