A legfontosabb kérdésre, hogy a jelenleg beárazott kamatpálya képes-e megfogni az inflációt az őszi hónapokban, még nem látni a választ. Várhatóan közeledünk ahhoz a ponthoz, amikor a rövid kamatok kellően magas szintre kerülnek, de érdemes tudatában lenni annak, hogy a monetáris transzmisszió több hónap alatt fejti ki a hatását. Hogy meddig tarthat a jelenlegi medvepiac? Azok után, hogy több mint egy évtized alatt hozzászokott a világgazdaság a szinte korlátlan likviditáshoz, a kijózanodás egy gyors folyamat lehet – fejtette ki várakozását a szakértő. A kriptodevizák piacán elmúlt hónapokban lezajlott összeomlás szintén erre utalhat.

Eltérő pályán mozog a világ két vezető gazdasága. Noha továbbra is kérdés a kínai Covid-politika, de egyrészt ez várhatóan megoldódik, másrészt már elkezdődött a gazdaság jövőbeni növekedését segítő stimulusok alkalmazása. Az Egyesült Államokban mindezzel ellentétesen a gazdaság tervezett lassulása zajlik a magas infláció letörése érdekében.

A magyar részvények hónapokkal ezelőtt sem számítottak drágának, azonban az OTP, a MOL és a Telekom is érintetté vált az időközben kivetett különadók hatásai által. A legfontosabb kérdés, hogy ezek átmeneti ideig terhelik a vállalatok nyereségességét vagy tartósan fennmaradnak, mivel ennek hatása az árazásra teljesen eltérő.

A nagymértékű bizonytalanság miatt minimális az Accorde Alapkezelő hazai részvény kitettsége, ráadásul a régióban sokat estek az árfolyamok, tulajdonképpen az egész kontinensünk kockázati prémiuma jelentősen nőtt. Egy ilyen környezetben pedig a földrajzi, például likvidebb amerikai tőzsdékkel történő diverzifikáció és a magas osztalékhozamok preferálása lehet a követendő portfólió stratégia.

Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját Pallag Róbert és Vörös Benedek kérdezte.