Magyarországon eddig 15 iskola vesz részt a programban, aminek részeként a gyerekek megkapják az űrhajós kiképzést és részt vehetnek a VR űrutazáson. A Spacebuzz magyarországi csapatának tagja, Boross Katalin elmondta, hogy a programban kiemelt fontosságú, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a környezetvédelemre, illetve a természettudományos tantárgyak szépségére. Hozzátette, hogy évekkel ezelőtt hazánkban még csak álom volt, de ma már reális cél az, hogy valakiből űrhajós válhasson.

Mi is az a SpaceBuzz?

Az alapötlet a holland, André Kuipers ESA (Európai Űrügynökség) űrhajóstól származik,  akire mély benyomást tett az űrutazás élménye és elhatározta, hogy minél több fiatallal megosztja ezt a hihetetlen érzést. A sikeres hollandiai program indítás után további négy országnak, köztük Magyarországnak, lett lehetősége becsatlakozni ebbe az „űrprogramba”.

Miről szól a program?

Spacebuzz egy virtuális űrutazásra felkészítő ingyenes oktatási program 10-12 éves gyermekek számára. A program az iskolákban kerül megrendezésre, így saját környezetben tudják a gyerekek fejleszteni a természettudományos tárgyakban való jártasságukat, kreativitásukat, kommunikációjukat és a csapatban való együttműködésüket.

A program során tizenkét különböző küldetésben vesznek részt a diákok, melynek része maga a virtuális űrutazás, mely során megtapasztalják azt a hatást, amit az űrhajósok éltek át, mikor meglátták a Föld törékenységét. Az utazás a Spacebuzz Rakéta és VR szemüveg segítségével válik élethűvé.

Boross Katalinnal Péller András beszélgetett a program részleteiről. Az interjú itt meghallgatható:

A képek forrása: Spacebuzz csapat