A meghibásodás a Microsoft 365 alkalmazásokat és szolgáltatásokat érintette. Az amerikai technológiai óriásvállalat időközben szintén azt közölte, hogy már orvosolta a problémát előidéző okot, bár egyes szolgáltatásaik még akadoznak a történtek nyomán.

A CrowdStrike vezérigazgatója az X-en közölte, hogy a cég „aktívan együttműködik az érintett felhasználókkal a Windows Hosts fájlok egyetlen tartalmi frissítésében előforduló hiba elhárításában".

George Kurtz szerint nem biztonsági incidens történt. „A problémát azonosították, elszigetelték és folyik a javítása" – írta akkor, hozzátéve, hogy a Mac és Linux rendszerek nincsenek veszélyben.

„Nagyon sajnáljuk a felhasználóknak, utazóknak, illetve minden érintettnek okozott következményeket, ideértve saját vállalatunkat is" - hangsúlyozta Kurtz az NBC News hírtelevízió Today című műsorában. „Felhasználóink közül sokan újraindítják rendszereiket és azok ismét működni fognak" – tette hozzá, ugyanakkor elismerte, hogy egyes olyan rendszereknél, amelyek automatikusan nem állnak helyre, ez némi időbe telhet.

A New York-i tőzsdén a CrowdStrike részvényeinek árfolyama a nyitás előtti kereskedésben csaknem 12 százalékot esett, míg a Microsoft részvényei 1,4 százalékot.

A CrowdStrike péntek reggel arról küldött figyelmeztetést ügyfeleinek, hogy a széles körben használt Falcon Sensor szoftver okozta a Microsoft Windows összeomlását és a számítástechnikai zsargonban „kék halálnak" nevezett meghibásodást.