A K&H bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a tartósabb folyamatokat tükröző maginfláció is megugrott, és elérte a 22,3%-ot. Németh Dávid hozzátette: az élelmiszerek drágulása, a magas energiaköltségek és a forint gyengülése is erősítette az inflációs folyamatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt egy évben a háztartási energia több mint 64, az élelmiszerek ára pedig 40%-kal emelkedett.  A következő hónapokat tekintve eltérőek a várakozások, hogy év végén vagy a jövő év első negyedében tetőzhet az infláció emelkedése. A prognózisokban is nagy a szórás a 22-23, illetve 24-25%-os csúcsok között.

A vezető elemző a külkereskedelmi hiány legfrissebb adatairól is beszélt. Bár szeptemberben a nyári hónapokhoz képest látható némi pozitív elmozdulás, de éves szinten jelentősen nőtt a külkereskedelmi hiány.

Szeptemberben az export euróban számított értéke 27,5, az importé 32,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A KSH első becslése alapján az áruforgalmi egyenleg 570 millió euróval romlott és 652 millió euró deficitet mutatott. Sipos Anikó interjúja.