A kutatásban a kamara tagjai köréből 60 cég vett részt. Rövid távon a vállalatok fő prioritása az energiaellátás biztosítása – összegezte az eredményeket a kamara kommunikációs osztályvezetője.

Dirk Wölfer elmondta: a cégeknek a mostani változó környezetben egyre inkább el kell halasztaniuk a hosszú távra tervezett beruházásaikat, a megkérdezett vállalkozások csaknem fele ugyanis erős negatív hatásokra számít.

A társaságok harmada nyilatkozta, hogy megbirkózna a gázellátás rövid távú korlátozásával, ugyanakkor 35 százalékuknál a termelés visszafogására kényszerülnének.

Ha az ellátási zavar hosszabb ideig tartana, akkor a cégek 42 százalékának kellene csökkentenie a termelését, több mint harmaduknál pedig teljesen leállhatna az üzem. 45 százalék jelezte, hogy ebben az esetben elbocsátásokra kényszerülne.

Az ipari vállalatok mintegy kétharmada válaszolta azt, hogy a földgázszolgáltatás hosszabb távú szünetelése a termelés teljes leállását eredményezné. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetőjét Gál Márk kérdezte a részletekről.