Aszódi Attila hangsúlyozta: bár a zaporizzsjai atomerőműnek nincs katonai jelentősége, esetleges elfoglalása sokkal inkább az energiaellátásról szól. Ukrajnának ugyanis az atom- és villamosenergia termelésének több mint 50 százalékát az atomerőművi blokkok, jelentős részét pedig a zaporizzsjai adja, amely a világ egyik legnagyobb és Európa legnagyobb atomerőműve.

António Guterres ENSZ-főtitkár arra szólította fel Oroszországot és Ukrajnát, hogy engedjék be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreit a zaporizzsjai létesítményhez. Aszódi Attila szerint is ez rendkívül fontos lenne, és egy első lépés lehetne a helyzet megoldása felé.

„Nyilván, hogyha nemzetközi szakemberek és ENSZ-szakértők vannak a helyszínen, akkor az egy visszatartó erő lehet a katonák számára, hogy lőjék a létesítményt. A másik ok, ami miatt szerintem ez a lépés célszerű lenne, hogy nagyon kevés hiteles információnk van. A február 24-ei harci cselekmények kezdete óta látjuk, hogy ez nemcsak egy katonai, hanem egy információs háború is. Ha nemzetközi szakértők lennének a telephelyen, akkor sokkal inkább meg lehetne arról győződni, hogy mi is a valós helyzet, és ez talán segítene abban, hogy a létesítmény visszatérjen egy normálisabb működési állapot felé” – fogalmazott az egyetemi tanár.

Szerinte amennyiben tényleges katonai csapás érné a nukleáris létesítményt, az beláthatatlan következményekkel járna. Aszódi Attilát a lehetséges forgatókönyvekről Gál Márk kérdezte.