Az ázsiai-csendes-óceáni térség piacai erősödnek az új hét elején. Az emelkedés éllovasai a kínai indexek, amelyek 1,50%-ról 1,80%-ra emelkednek.

Az amerikai 10 éves kötvényhozamok enyhén emelkednek, és 4,580% körül mozognak. Eközben a dollár továbbra is enyhén gyengül, a csökkenés 0,1-0,3% között mozog a legtöbb főbb devizapáron.

Új információk az Izrael-Hamász frontról
  • A Hezbollah vezetője, Hassan Nasrallah november 11-én beszédet tart.
  • Irán legfelsőbb vezetője, Chamenei Chamenei vasárnap Teheránban találkozott a Hamász vezetőjével, Haniyeh-vel, megerősítve Irán részvételét a konfliktusban.
  • Netanjahu izraeli miniszterelnök megismételte, hogy nem szándékozik beszüntetni a katonai műveleteket, amíg a túszokat vissza nem adják.
  • A gázai egészségügyi minisztérium arra kéri Egyiptomot, hogy biztosítsa a mentőszállítást a gázai kórházakból, és szállítsa a betegeket egyiptomi kórházakba.
  • Irán védelmi minisztere figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy súlyos következményekkel jár, ha nem hajtanak végre tűzszünetet Gázában.
  • Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy egy Ohio-osztályú tengeralattjáró érkezett a Közel-Keletre. A tengeralattjáró tartózkodási helye nem ismert, de ezúttal egyértelműen Iránba látogat, hogy a konfliktus de-eszkalációja érdekében.

Szaúd-Arábia és Oroszország a széles körű várakozásoknak megfelelően decemberben napi 1 millió hordóval meghosszabbítja önkéntes termeléscsökkentését.

A japán jen az egyik leggyengébb deviza a Bank of Japan elnökének, Uedának a megjegyzéseit és a legutóbbi ülés jegyzőkönyvének közzétételét követően.

Ueda, a Bank of Japan elnöke ismét hangsúlyozta, hogy a BOJ változatlanul fenntartja a rövid távú negatív kamatlábakat és az YCC-t mindaddig, amíg az infláció stabilan nem haladja meg a 2%-ot. A politikában nem várható változás, a következő kulcsfontosságú esemény a tavaszi bérnövekedési tárgyalások lesznek Japánban.

Japán gazdasága mérsékelten élénkül, és ez a fellendülés valószínűleg folytatódni fog. A testület tagjai egyetértettek abban, hogy az árstabilitás tartós és stabil javulása még nem következett be. A tagok többsége úgy nyilatkozott, hogy nincs szükség további lépésekre a YCC ellenőrzését illetően.

A Barclays arra számít, hogy az amerikai jegybank 2024 januárjában 25 bázisponttal emeli a kamatlábakat, korábban 2023 decemberére számított.

A Goldman Sachs ezzel szemben úgy véli, hogy a Fed már befejezte kamatemelési ciklusát. A bank szintén nem számít kamatcsökkentésre 2024 negyedik negyedévéig, erős gazdaságot feltételezve.

Kínában az új pénzügyminiszter támogatta az államkötvények kibocsátásának és felhasználásának felgyorsítását. A kínai Lan Foana a gazdaság élénkítése érdekében az adósságállomány növelése és a proaktív költségvetési politika folytatása mellett érvel.

A japán jen gyengült a jegyzőkönyv közzététele és Ueda megjegyzései után. Az USDJPY azonban 150 alatt tartotta magát. Forrás xStation 5.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.