Nem lehet alapvetésként kezelni, hogy minden gyereknek ugyanolyan viszonyulása, érintettsége van a digitalizáció eszközeivel. A tudatos internethasználat területén is kerülni kell az általánosításokat, minden gyereknek más az igénye, amikre célzott válaszokat kell adni – mondta Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője a Trend FM műsorában.

A Digitális Jólét Program (DJP) szakemberei, illetve partnerei az utóbbi években már alaposan a mélyére ástak a gyerekek és a digitalizáció kapcsolatából fakadó kérdéseknek. „A Digitális Jólét Program egyik elsőként megalkotott és elfogadott stratégiája 2016-ban a digitális gyermekvédelemről szólt” – mesélte el Jobbágy László. Így meglehetősen beleillett a DJP profiljába, amikor az Európa Tanács felkérte a szervezetet arra, hogy rendezzen egy konferenciát ebben a témakörben.

 

Az október 7-8-án megtartott Gyermek és ifjúsági jogok, lehetőségek és jóllét a digitális korban című eseményen több mint harminc előadó szólalt fel, és több százan vettek rajta részt személyesen, illetve online. Jobbágy László szerint a téma mindig aktuális (az elmúlt időszakban a pandémia miatti távoktatás, virtuális térbe költözés okán talán még inkább), folyamatosan új kérdések merülnek fel, amelyekre újfajta válaszokat kell találni.

Az ügyvezető úgy véli, hogy a tanórai keretek között is fontos, hogy a pedagógusok átadják a diákok számára a tudatos internethasználattal kapcsolatos információkat. Jóval hatékonyabb viszont, hogyha a gyerekek nem a tanároktól vagy a szülőktől tanulnak ebben a kérdésben, hanem a saját korosztályukba tartozó, egy-két-három évvel idősebbektől edukálódhatnak. Erről szól például a DJP NETMENTOR programja is. Jobbágy László hozzátette: a szülők és a gyerekek viszonyában csak akkor lehet effektív a digitális világgal kapcsolatos bármilyen információátadás, hogyha az a nyílt kommunikáció és a bizalom alapjaira építve történik.

 

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Jobbágy Lászlóval Somody Evelin beszélgetett.