• Fokozatosan nyitnak az országok egymás felé, Szerbia és Szlovénia után Szlovákia és Csehország is megnyitotta határait Magyarország felé, péntektől pedig már Horvátország felé is szabadon utazhatunk. Romániában várhatóan június 1-étől nyílnak meg a határok.
  • Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton. A monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnök május 28-án jelentette be lemondását. Posztját átmenetileg Virág Barnabás fogja betölteni.

350 körül horgonyoz a forint

Egyik irányba sem tud komolyabban eltávolodni a 350-es szinttől a hazai fizetőeszköz. A hét elején az említett szint fölött jártunk, majd szerdán jött egy erősödési hullám a forintban, és egészen 347,70-ig csökkent az EUR/HUF árfolyama. Innen azonban csütörtökre visszatért a 350-es szint közelébe, ahonnan pénteken ismét lefelé vette az irányt, és jelenleg 348,30 körül mozog.

A dollár a héten látványos gyengülést mutatott be, ami mögött az aggasztó munkanélküliségi és a vártnál rosszabb makrogazdasági adatok állhatnak. Euróval szemben 1,0870-ről egészen 1,1115-ig gyengült az EUR/USD árfolyama.

Ebből kifolyólag az USD/HUF árfolyam csökkenni tudott a héten, és 2 hónapja nem látott szintek közelében mozog péntek délelőtt, 313,50 körül.

Esésnek indultak a beruházások is

A magyarországi beruházások volumene az 1. negyedév tekintetében 1,8%-os csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest, és 1,1%-kal alacsonyabb, mint a tavaly év végi érték. A Központi Statisztikai Hivatal jelentésében kiemelte a visszaesés mögött az Európai Uniós források felhasználásának csökkenése állhat, illetve az állami fejlesztések visszaesése.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.