A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván. A Fitch múlt héten módosította negatívra a magyar adósbesorolás kilátását. Utoljára 2012-ben volt példa Magyarország leminősítésére.

A S&P Global Ratings a péntek éjjel Londonban bejelentett módosítással egy időben a tavaly augusztus óta érvényben tartott negatívról stabilra javította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A stabil kilátást alátámasztó tényezők között említették, hogy várakozásaik szerint a magyar gazdaság a következő két évben elkerüli a jelentősebb visszaesést és átvészeli az orosz-ukrán háború közvetett hatásait. A hitelminősítő azzal is számol, hogy a magyar kormány a következő néhány évben fokozatosan csökkenti az államháztartási hiányt, és az orosz földgázszállítások általánosságban továbbra is fennakadás nélkül folytatódnak.

A stabil kilátás tényezői között szerepel az is, hogy az S&P Global Ratings szerint az Európai Unió nem csökkenti jelentősebb mértékben, legfeljebb késlelteti a 2021-2027-es pénzügyi EU-keretből (MFF), illetve az ellenállóképesség javítására szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF) Magyarország számára hozzáférhető folyósításokat.

A gazdasági sokkok is közrejátszottak

Az osztályzat leminősítésének indokai között kiemelték, hogy Magyarország gazdasági sokkok sorozatát szenvedte el a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt, és e sokkok gyengítették a költségvetési és a monetáris szakpolitika rugalmasságát.

Az S&P specifikus kockázatnak nevezi azt a kérdést, hogy  az unió jogállamisági mechanizmusa alapján részben még mindig befagyasztott EU-folyósítások időben hozzáférhetővé válnak-e Magyarország számára, mivel e források felszabadítása a feltétele egyes reformtervek sikeres végrehajtásának.

A hitelminősítő ugyanakkor megerősíti: alapeseti várakozása az, hogy Magyarország és az EU megállapodásra jut, és az unió nem csökkenti jelentősen e folyósításokat. E forgatókönyv alapján az S&P Global Ratings előrejelzése a következő évekre éves átlagban a magyar hazai össztermék (GDP) 4 százalékának megfelelő uniós finanszírozást valószínűsít.

A Standard & Poor's azzal számol, hogy a magyar gazdaság idén szűken, de elkerüli a visszaesést. A várakozásuk szerint a GDP 0,3 százalékkal növekszik reálértéken, köszönhetően elsősorban a nettó export pozitív hozzájárulásának.

A cég az idei év második felére az infláció érdemi csökkenését várja, de számításai szerint az átlagos fogyasztói árindex 2023 egészére számolva még eléri a 18,5 százalékot. Úgy vélik, az éves összevetésű inflációs ütem 2024 végére térhet vissza a Magyar Nemzeti Bank 2-4 százalékos tűrési sávjába.

A hitelminősítő felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a pénteki osztályzati elbírálás után július 7-én, majd december 8-án szerepel ismét.