Az inflációt emelő tényezők tartósan velünk maradnak. Ez volt a fő üzenete a jegybanknak, amely meglepetésre a korábbi hónapok 30 bázispontos szigorításai helyett ezúttal csak 15 bázispontos emelésről döntött, 1,65 százalékra emelve az alapkamatot. Ennyivel emelték a kamatfolyosót is. A jegybanki betét kamata így 0,7 százalék lett, a jegybanki overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 2,6 százalékra emelkedett. Kivezetik a forint-swapeszközt, tovább csökkentik az állampapír-vásárlási program összegét. A kamatemelésen kívül további két fontos bejelentést tett a jegybank. Fokozatosan kivezetik a forintlikviditást nyújtó swapeszközt, illetve ismét csökken az állampapír-vásárlási program havi vásárlásainak összege, ezúttal 50 milliárd forintról 40 milliárd forintra. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke többször is célzott arra, hogy a következő hónapokban 15 bázispontos kamatemelések jöhetnek majd, egészen decemberig.

A kamatemelést addig folytatja a jegybank, amíg el nem éri tartósan az inflációs célértékét, a 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékot. Mivel ez legkorábban 2022-re várható, akár a korábbi várakozásoknál is magasabbra emelkedhet majd a Magyar Nemzeti Bank alapkamata. A jegybank szerint Magyarország Európa öt leggyorsabban helyreálló gazdaságai között lesz. Jövőre is 5-6 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak idehaza. Magasan maradhat viszont tartósan az infláció.

Az üzemanyagok és a jövedék adóval érintett termékeken kívül a szolgáltatások áremelkedése is fennmaradhat a következő hónapokban, amely az újraindítással magyarázható. Sőt, a jegybank szerint a külső inflációs nyomás mellett a várható magyar béremelések is felfelé tolják majd el a fogyasztói árakat. Virág Barnabás kérdésre válaszolva közölte, hogy szerinte egy esetleges ÁFA-csökkentés sem befolyásolná érdemben a hazai árakat. Virág Barnabás alelnök hangsúlyozta, hogy az esetleges áfacsökkentés egyébként sem a Magyar Nemzeti Bank hatásköre, hanem a költségvetésért felelős kormányzaté. Szerinte az elmúlt 20 évben a forgalmi adó-csökkentést sohasem hárították át kellő mértékben a fogyasztóknak a kereskedők.

A következő hónapok folytatódó kamatemelés-sorozata év végére 2,1 százalékig lökheti fel az alapkamatot idehaza. A Magyar Nemzeti Bank szerint egyébként erős volt a 3. negyedév a magyar gazdaságban, de várakozásaik szerint a negyedik negyedévben mindenképpen lassulás lesz a koronavírus negyedik hulláma miatt. Bár az elemzők többsége és maga a kormány sem számít arra, hogy az idei év elejéhez vagy a tavalyi év végéhez hasonló lezárásokkal kell kalkulálni, egyelőre azért nagy a bizonytalanság a piaci szereplőknél, hogy az emelkedő esetszámokra és az esetlegesen lanyhuló keresletre hogyan reagálnak majd a cégek. Nagy Károly összeállítása.

Itt nézheti meg a teljes MNB-sajtótájékoztatót.