A Központi Statisztikai Hivatal közölte: 2022 februárjában az ipari termelés volumene 4,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A januári csaknem 2 százalékos havi emelkedés után februárban további 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A K&H Bank vezető elemzője elmondta, a KSH első becslése alapján februárban a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult a növekedéshez, a járműgyártás teljesítménye viszont kismértékben csökkent a januári 6,8 százalékos éves emelkedés után.

Hozzátette: a járműgyártás továbbra is a gyengén teljesítő alágazatok közé tartozik, és inkább visszaesés figyelhető meg, mivel nagyon hosszúak a szállítási idők, és akadoznak az ellátási láncok is.

Ugyanakkor az előzetes adatok szerint a januári stagnálás után a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása egyaránt emelkedett, utóbbié az ipari átlag feletti mértékben.

A kilátásokat tekintve Németh Dávid elmondta: valószínűleg már márciusban is romlanak a teljesítmények az egyes szektorokban. Valószínűsíthetően azok az iparágak lesznek vesztesek, amelyekhez nagyon sok külföldi alapanyag érkezik.

Az orosz-ukrán háború hatásai mellett ugyanis azokat az újabb fejleményeket is figyelembe kell venni, hogy Kínában több helyen lezárások történtek a koronavírus miatt. Ez szintén nehezítheti a termelést, mivel az ellátási láncokban szállítási problémákat okozhat.

Németh Dávidot Lakatos László kérdezte.