A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a háztartások 63,5%-a választotta az online válaszadás lehetőségét, ami háromszor annyi, mint a legutóbbi népszámlálás idején, 2011-ben. A KSH szóvivője elmondta, hogy az adatszolgáltatás személyes szakasza november 20-ig tart. Rövid Irén hozzátette: három hét alatt több mint 3 millió lakcímről 7 millió személyi kérdőívet töltöttek ki, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

A számlálóbiztosok hétköznap és hétvégén is dolgoznak

Csütörtöktől indult el a „kopogtatás”. Ha nem találják otthon a lakókat, a postaládában hagynak egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját és a telefonos elérhetőséget. Ezen a számon lehet időpontot egyeztetni a számlálóbiztossal, aki legközelebb akkor megy ki az adott lakcímre, amikor az biztosan megfelel az ott élőknek.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Minden számlálóbiztosnak névre szóló, egyedi azonosítószámmal rendelkező igazolványa van, amely a személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal együtt érvényes. Amikor a népszámlálás munkatársa felkeresi az adott lakcímet, fel kell mutatnia a számlálóbiztosi igazolványát. A számlálóbiztos személyéről az ingyenesen hívható információs telefonszámon (+36-80-080-143) lehet érdeklődni, ehhez a felkeresett háztartás lakcímét kell megadni.

Akiket a számlálóbiztosoknak nem sikerül elérniük a november 20-ig tartó időszakban, azoknak a pótösszeíráson november 21. és 28. között a települési jegyzőt kell felkeresniük a kérdőív kitöltéséhez. A részletekről Rövid Irénnel, a KSH szóvivőjével Énekes Gábor beszélgetett.